Λίγο μετά την απειλή του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα προσφύγει με ένδικα μέσα εναντίον αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν προέβησαν σε έκνομες ενέργειες που ζημίωσαν το ελληνικό κράτος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Κομισιόν διερευνά «ύποπτες κινήσεις» κινήσεις στην αγορά των CDS, όπου μάλιστα θα καθιερωθεί σύντομα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, με την καταγραφή όσων δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, ο κ. Μπαρνιέ έκανε λόγο για διαφάνεια και ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, καθώς, ενώ είναι πολύ λίγοι αριθμητικά, οι επιπτώσεις των αποφάσεων τους είναι πολύ σοβαρές για τις οικονομίες ολόκληρων κρατών. Τόνισε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».
Προανήγγειλε επίσης νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους οίκους αξιολόγησης, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».
Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμη διπλωματική πηγή, αναφέρει ότι στην επικείμενη Σύνοδο του G20 (26-27 Ιουνίου), η Γαλλία θα ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τη διασπορά «ανυπόστατων φημών» στην αγορά, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και να επεκταθεί η αρχική κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό νότο.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τις προαναφερθείσες δηλώσεις, αλλά και από πρόσφατες τοποθετήσεις του Νικολά Σαρκοζί και της Άγνκελα Μέρκελ, η επέκταση και η όξυνση της κρίσης δανεισμού στα λεγόμενα «PIIGS» οδήγησαν εσχάτως την Ε.Ε. στο συμπέρασμα ότι είναι πλέον αναγκαία η άμεση αναμόρφωση των μηχανισμών λειτουργίας και εποπτείας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Εξάλλου, η αγορά παραγώγων, η αξία της οποίας υπολογίζεται σήμερα σε 600 τρισεκατομμύρια δολάρια, παραμένει επί της ουσίας εκτός οιουδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου. Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και με τους οίκους αξιολόγησης.
Αποδιοπομπαίοι Τράγοι;
Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι αξιωματούχοι που προειδοποιούν ότι η κριτική που ασκείται προς «το σύστημα» δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραβλέπουμε ότι η διαβόητη «σπέκουλα» βασίστηκε σε ανωμαλίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίες δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας των «κερδοσκόπων». Όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ., Ζαν Κλοντ Τρισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η φημολογία περί χρεοκοπιών ξεκίνησε από ένα πραγματικό γεγονός – τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών σε κράτη της Ένωσης. Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, έχει άλλωστε επανειλημμένως τονίσει ότι οι ατέλειες του ευρώ υπήρχαν από τη γέννησή του και απλώς έγιναν ορατές μόλις ξέσπασε η κρίση ρευστότητας και φρέναρε η ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr