Η τουρκική αντίληψη για μια 'διαρκή φιλία' με την Ελλάδα
Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έρχεται ξανά στη δημοσιότητα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και την επιστολή του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Έλληνα ομόλογό του- που έγινε γνωστή από τα τουρκικά Μέσα. Σε αυτή ο Τούρκος πρωθυπουργός τονίζει τη βούληση της χώρας του για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του είναι η γραμμή "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες".
Μηδενικά προβλήματα vs καθημερινά dogfights
Πως όμως συνάδουν τα όσα λέει ο κ. Ερντογάν με τα γεγονότα; Το 2009 έδειξε με τρόπο καταφανέστατο ότι η Αγκυρα έχει προχωρήσει στη de facto κατάργηση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο και μη διστάζοντας ακόμη και να παρενοχλεί αεροσκάφη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, τα οποία εκτελούν πτήσεις επιτήρησης προς αποφυγή εισόδου λαθρομεταναστών ή ελληνικά πυροσβεστικά που συμμετέχουν σε από αέρος πυροσβέσεις στα νησιά.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις τουρκικά F4 και F16 προχώρησαν σε εικονικές προσβολές των νησιών Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, σε πλήρη αντίφαση δηλαδή, με το Μνημόνιο, όπου ορίζεται σαφώς ότι Ελλάδα και Τουρκία, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναγνωρίζουν την υποχρέωση σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας αμφοτέρων.
Ειδικά, από τον Ιούνιο (την 15 Ιουνίου τέθηκε σε ισχύ η εφαρμογή του μνημονίου) τα τουρκικά μαχητικά αύξησαν δραματικά τις προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο με ιδιαίτερη επιμονή στις υπερπτήσεις πάνω από τα δύο μικρά νησιά. Ενδεικτικά της τουρκικής επιθετικότητας είναι τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου καταγράφηκαν 19 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, 363 παραβιάσεις, 107 παραβάσεις και σημειώθηκαν 58 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, πολλά εκ των οποίων ήταν οπλισμένα.
Η τουρκική δραστηριότητα πάνω από τα δύο μικρά νησιά του Αν. Αιγαίου, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική πλευρά, καθώς διαφαίνεται ότι οι Τούρκοι δεν αρκούνται σε υπερπτήσεις και καταγράφονται, πλέον, σοβαρά περιστατικά στον αέρα κατά τη διάρκεια των οποίων τουρκικά μαχητικά επιχειρούν να αναχαιτίσουν ελληνικά εντός του FIR Αθηνών, αμφισβητώντας έτσι, την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώθηκαν την 27η Ιουλίου, ενώ είχε αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού όπου συζητήθηκαν θέματα λαθρομετανάστευσης και δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία τελικώς ματαιώθηκε.
Επίλυση διμερών διαφορών «αλά τούρκα»
Πως εννοούν όμως οι γείτονες την επίλυση των προβλημάτων και πως θα φτάσουμε στα «μηδενικά προβλήματα»; Ας αφήσουμε την άλλη πλευρά να μιλήσει:
«Η κύρια πηγή τριβής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκινά από το γεγονός ότι το status quo στο Αιγαίο που δημιουργήθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης υποσκάπτεται από την Ελλάδα. Οι Έλληνες θεωρούν ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική λίμνη αγνοώντας κατάφορα τα τουρκικά δίκαια και συμφέροντα ως μια εκ των παράκτιων χωρών. Με άλλα λόγια ενώ η τουρκική πολιτική βασίζεται στο σεβασμό του status quo, η Ελλάδα προσπαθεί να το αλλάξει προς όφελός της. Μια τελική λύση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι εφικτή αν βασιστεί στα θεμελιώδη δίκαια και στα νόμιμα συμφέροντα και των δύο κρατών».
Τάδε έφη η κ. S. Gülden Ayman, καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Μαρμαρά της Τουρκίας, μια ακαδημαϊκός που έχει λάβει μέρος σε πολλά fora για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως βλέπει η άλλη πλευρά τα προβλήματα του Αιγαίου. Η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως αναθεωρήτρια χώρα (revisionist) και την ίδια ως χώρα προστάτρια του status quo! Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που θεωρούμε εμείς! Με δεδομένη λοιπόν την τουρκική αντίληψη της κατάστασης, για να φτάσουμε στα «μηδενικά προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις θα πρέπει να δεχθούμε τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο ως status quo και να αφήσουμε τις ρεβιζιονιστικές προσεγγίσεις στις οποίες είμαστε αγκυλωμένοι τις τελευταίες δεκαετίες Αυτό το μήνυμα περνάει η άλλη πλευρά. Γι αυτό άλλωστε και η άλλη πλευρά δηλώνει «έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα», στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαπραγμάτευσης στο Αιγαίο, τη στιγμή που για την Ελλάδα το μόνο εκκρεμές θέμα είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. Και μάλιστα, νομικής φύσεως εκκρεμμότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr