Το υπουργείο θορυβήθηκε από την επιστολή που του απέστειλε το συλλογικό όργανο των ιδιωτών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά με δικές τους μονάδες, και η οποία έκανε λόγο για φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου. Η επίμαχη ρύθμιση επιδοτούσε με ισχυρά οικονομικά κίνητρα της τάξης των 100.000 ευρώ/ MW το έτος (έναντι 70.000 ευρώ/MW με το προηγούμενο καθεστώς), μονάδες αιχμής, ισχύος έως 150MW και για περίοδο έως 5 έτη. Το ζήτημα θα τεθεί, σε χρόνο που δεν διευκρινίζεται, σε ξεχωριστή δημόσια διαβούλευση.
Μπιρμπίλη : «Λιμνάζουν έργα ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ!»
Κατά την ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη μίλησε για επενδύσεις που λιμνάζουν στην πράσινη ενέργεια, ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. «Είναι ακατανόητο», είπε η υπουργός, «επενδύσεις ισχύος 1.615 MW που αντιστοιχούν σε συνολική αξία που υπερβαίνει τα 3 δις. ευρώ να λιμνάζουν και η πολιτεία να μην αντιδρά. Υπάρχουν επιπρόσθετα αιτήσεις από τη διετία 2004-2005 για άλλα 2.700 MW αξίας άλλων τόσων ευρώ, που και αυτά είναι εγκλωβισμένα σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Τι αλλαγές έχουν γίνει
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν εμπεριέχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το κείμενο που κατατέθηκε στα τέλη Απριλίου στη Βουλή.Οι βασικότερες είναι οι εξής :
- Ενέργεια από σκουπίδια: Κατόπιν των αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις που προέκυψαν σχετικά με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, καθορίζεται ότι η βιομάζα που προέρχεται από αυτά, δεν θα απολαμβάνει τις αυξημένες επιδοτούμενες τιμές που απολαμβάνουν οι εγκαταστάσεις βιομάζας που προέρχονται από άλλη πρώτη ύλη (δασικά, αγροτικά απόβλητα). Ενώ η ενέργεια από τις τελευταίες θα πληρώνεται σε τιμές 150-200 ευρώ/ MWh, η βιομάζα από σκουπίδια θα παίρνει τιμή 87,85 ευρώ/ MWh.
- ΑΠΕ σε δημόσιες δασικές εκτάσεις : Σε περιοχές όπου υπάρχουν φερόμενοι ιδιοκτήτες – με τίτλους ιδιοκτησίας προ του 1885, χωρίς όμως να έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση που να επιβεβαιώνει την ιδιοκτησία τους - για να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης θα πρέπει ο παραγωγός ΑΠΕ, να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τους. Η διάταξη εξυπηρετεί συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος έχει μισθώσει εκτάσεις από φερόμενους ιδιοκτήτες στη Νότια Εύβοια, σε θέσεις όπου έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής και περιβαλλοντικές, υπέρ άλλου επενδυτή.
- Μικρά Υδροηλεκτρικά, ισχύος κάτω των 15 MW : Για μικρά υδροηλεκτρικά με ισχύ κάτω των 15MW, τα κριτήρια για τη χωροθέτησή τους που προβλέπονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, μπορούν να εξειδικεύονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος. Η διάταξη αυτή εξασθενίζει το Ειδικό αυτό Πλαίσιο, γιατί είναι σαν να παραδέχεται ότι το πλαίσιο αυτό είναι ανεπαρκές.
- «One stop shop» για την έκδοση αδειών σε χρόνο – εξπρές : Συστήνεται τέτοια υπηρεσία στο υπουργείο, επικεφαλής όμως της οποίας θα είναι μετακλητός υπάλληλος, που σημαίνει ότι με το που αλλάζει μια κυβέρνηση ή ακόμη και ο υπουργός, παύει η θητεία του. Άρα, δεν διασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης και το πρόσωπο αυτό αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει…
- Υποχρεωτικά τα ηλιοθερμικά στα νέα κτίρια, από την 1η Ιανουαρίου 2011 : Στα κτίρια για τα οποία κατατίθεται αίτησης οικοδομικής άδειας στην πολεοδομία, από την 1/12011, είναι υποχρεωτική η κάλυψη κατά 60% τουλάχιστον των αναγκών τους σε ζεστό νερό χρήσης από ηλιοθερμικά συστήματα. Το αρχικό κείμενο, μιλούσε γενικά για «όλα τα νέα κτίρια», χωρίς να εξειδικεύει την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης.
Μπόνους για πράσινο ρεύμα
- Επιταχύνεται με μια σειρά ρυθμίσεων η αδειοδοτική διαδικασία, που από τα 5 και πλέον χρόνια, μειώνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της αγοράς, στο μισό (2-2,5 χρόνια)
- Δίνεται μπόνους 20% στις σημερινές τιμές της πωλούμενης «πράσινης» κιλοβατώρας για όσα έργα ΑΠΕ γίνουν από εδώ και πέρα χωρίς επιδοτήσεις για το σκέλος της κατασκευής (δεν θα το προβλέπει ο υπό κατάρτιση Αναπτυξιακός Νόμος), όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Το ποσοστό 20% ισχύει για αιολικά πάρκα άνω των 50 kW, υδροηλεκτρικά και γεωθερμικά έργα. Για έργα παραγωγής βιομάζας και βιοαερίου από εκμετάλλευση απορριμμάτων, η προσαύξηση παραμένει σε 15%. Καταργείται πάντως η προσαύξηση 20% για τις μικρές ανεμογεννήτριες (κάτω των 50 kW), εφόσον δεν επιδοτείται το σκέλος κατασκευής τους. Ερωτηματικό υπάρχει για τα οικιακά φωτοβολταικά, καθώς ενώ το κείμενο αναφέρει ότι η προσαύξηση δεν αφορά φωτοβολταικά και ηλιοθερμικά, στην ίδια φράση σημειώνεται ότι το 20% αφορά και την περίπτωση (γ), δηλαδή τα οικιακά φωτοβολταικά…
- Δίνεται η δυνατότητα κατασκευής ιδιωτικών δικτύων : Ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν μεταξύ των άλλων να υλοποιήσουν έργα διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Έτσι δίνεται προσαύξηση της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από έργα ΑΠΕ σε νησιά, όταν ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της διασύνδεσης. Για τέτοια έργα ΑΠΕ, η προσαύξηση είναι 25%. «Σε ένα 6μηνο από τη δημοσίευση του νόμου, θα είναι έτοιμος ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διασυνδέσεων Νησιών, που εντάσσεται στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος (ΜΑΣΜ)», είπε χθες η υπουργός
- Θαλάσσια αιολικά πάρκα : Διατηρείται η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα διενεργείται δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η ισχύς των οποίων θα ορίζεται με ειδικό σχέδιο κατά περίπτωση.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr