Ποιος μπορεί σήμερα μετά από τέτοια πτώση των τιμών των μετοχών να επιθυμεί να πουλήσει την ΕΥΑΘ για παράδειγμα στα 170 εκατ. ευρώ. Ποιος πιστεύει ότι ο ΟΛΘ αξίζει 130 εκατ. ευρώ ή ο ΟΠΑΠ 4,78 δισ. ευρώ; Πρέπει να ξεκινήσουν από αλλού οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι από τις εισηγμένες στο ΧΑ, ή να βρεθεί τρόπος να εισπράξει αυτά που πρέπει το δημόσιο.
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως θα δοθεί τώρα σε κάποιες εταιρείες ένα μικρό ποσοστό συν το management και στη συνέχεια θα γίνει πώληση ενός επιπλέον ποσοστού. Αυτό το σενάριο μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα από αυτά που δείχνουν τώρα οι αποτιμήσεις. Αν όμως δοθούν απλά πακέτα μετοχών σε τιμές κοντά στις τρέχουσες τότε μόνο ο αγοραστής θα ωφεληθεί και η Κυβέρνηση θα ξεπουλάει τα ασημικά.
Κανείς βέβαια δε παραγνωρίζει το γεγονός ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος. Όμως αυτό που πιέζει είναι η αναχρηματοδότησή του και όχι η μείωσή του. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις πάνε απευθείας στη μείωση του χρέους και αναγκαστικά λόγω των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών θα πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία. Ας μην τα δώσουμε όμως κοψοχρονιά.
Επιπλέον θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι εταιρείες θέλει στην κατοχή της.
Για παράδειγμα το κράτος πρέπει να έχει επιχειρήσεις τζόγου στην κατοχή του; ΟΠΑΠ και Καζίνο Πάρνηθας ή Κέρκυρας θα πρέπει να δει η Κυβέρνηση τι θα τα κάνει. Υποδομές, όπως νερά και λιμάνια, επειδή είναι και σοσιαλιστική η Κυβέρνηση (λέμε τώρα) μάλλον θα πρέπει να ελέγχει ένα σημαντικό ποσοστό.
Η ΕΥΑΘ αποτιμάται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου και το 2009 εμφάνισε κέρδη 14,39 εκατ. ευρώ έναντι 15,12 εκατ. ευρώ το 2008. Στις τράπεζες δε χρωστάει παρά μόνο 2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές της υποχρεώσεις ανέρχονται στα 57,32 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 100,62 εκατ. ευρώ. Διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 15,16 εκατ. ευρώ και ισχυρές προοπτικές. Η αποτίμηση δεν είναι για πώληση πακέτου. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό.
Ο ΟΛΘ αποτιμάται στο ταμπλό κάτω από 130 εκατ. ευρώ την ώρα που στο ταμείο της στη λήξη του 2009 υπήρχαν 60 εκατ. ευρώ. Δεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί μία τέτοια εταιρεία να πουληθεί σε αυτή την τιμή. Το κράτος μπορεί να την πάρει πίσω όλη χωρίς να του κοστίσει κάτι αφού ελέγχει το 74%. Κάνει δημόσια πρόταση την αποσύρει και κάνει στη συνέχεια επιστροφή κεφαλαίου. Η καθαρή θέση είναι στα 116,8 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ. Στη χρήση είχε κέρδη 4,34 εκατ. ευρώ από 5,3 εκατ. ευρώ αλλά αυτή η κερδοφορία δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές προοπτικές της. Μην ξεχνάτε πως υπήρχαν και απεργίες.
Η ΕΥΔΑΠ αποτιμάται στα 645 εκατ. ευρώ περίπου και η καθαρή της θέση είναι στα 821,51 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 734,28 εκατ. ευρώ. Της χρωστάνε ωστόσο πολλά λεφτά. Περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ της χρωστάει το ελληνικό δημόσιο μόνο από κεφαλαιουχικές δαπάνες. Κλασικό μονοπώλιο με προοπτικές που επειδή όμως είναι κρατικό πολλά λέγονται αλλά δε γίνονται όπως για παράδειγμα η είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό. Έτσι και τα μεγέθη δεν είναι αυτά που θα μπορούσαν να είναι. Το 2009 έβγαλε 5,86 εκατ. ευρώ κέρδη και το 2008 30,7 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, πόσο πρέπει να πουληθεί μία εταιρεία που έβγαλε κέρδη 693,3 εκατ. ευρώ το 2009, που έχει καθαρή θέση 6,46 δισ. ευρώ και αποτιμάται στα 2,85 δισ. ευρώ περίπου. Πρέπει να πουληθεί πακέτο κάτω από την καθαρή θέση; Με τι p/e πρέπει να πουληθεί; Οι αναλυτές εκτιμούν πως το 2010 τα αποτελέσματα θα είναι χειρότερα έναντι του 2009. Υπάρχουν επίσης και ανησυχίες γύρω από το επενδυτικό πλάνο.
Όπως και να έχει αυτή η εταιρεία δεν αξίζει αυτό που δείχνει το ταμπλό. Αξίζει πολλά περισσότερα.
Τα ίδια θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και για την περίπτωση του ΟΠΑΠ, του ΟΛΘ και άλλων κρατικών εταιρειών. Το συμπέρασμα δεν αλλάζει. Η κρίση έχει δώσει αποτιμήσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των επιχειρήσεων. Μπορεί να πιέζεται η Κυβέρνηση να βρει χρήματα, αλλά δεν χρειάζεται να ξεπουλήσει ό,τι τις έχει απομείνει. Πρέπει οι όποιες κινήσεις να γίνουν με σύνεση. Πρέπει και οι αγοραστές να πάρουν κάτι παραπάνω από ένα πακέτο μετοχών για να δώσουν καλύτερο τίμημα.
Το ΧΑ πάντως δείχνει πως είναι ακόμα νωρίς για μετοχοποιήσεις και πως υπάρχουν άλλα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους επενδυτές.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr