Το spread τα 10ετή ελληνικά χθες, βρέθηκε και πάλι πάνω από τις 600 μονάδες βάσεις με το επιτόκιο να ξεπερνά το 9,2%, τα 2-ετή βρέθηκαν πάνω από τις 1135 μονάδες βάσης με επιτόκιο στο 12,2% και τα 3-ετή στις 1156 μβ με το κόστος δανεισμού στο 12,6%. Διεύρυνση σημειώθηκε και στα spread του 5ετούς ελληνικού CDS, τα oποία κυμάνθηκαν κοντά στις 680 μβ.
Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τα 110 δισ. ευρώ μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας φέτος αλλά δεν δίνουν τέλος στην κρίση, κυρίως εμπιστοσύνης, η οποία έχει πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ηδη οι εκτιμήσεις πως τα 110 δισ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, έτσι ώστε να την κρατήσουν μακριά από τις αγορές, δίνουν και παίρνουν. Τόσο η Merrill Lynch, όσο η Goldman Sachs, αρκετοί αναλυτές αλλά και οι Γερμανοί, τονίζουν ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2012 είναι μεγαλύτερες από το πακέτο διάσωσης ύψους 110 δις ευρώ της ΕΕ/ΔΝΤ λένε λοιπόν οι ειδκοί, ενώ πηγές στην Κομισιόν αναφέρουν πως η Ελλάδα μπορεί να στραφεί και πάλι στις αγορές για χρηματοδότηση, στα μέσα του 2011.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Nomura, κ. Sean Maloney, η απάντηση των αγορών τόσο στήν Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο τις δύο προηγούμενες ημέρες, δείχνει σαφέστατα πως οι φόβοι μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος δεν έχουν κοπάσει και οι όροι διάσωσης της Ελλάδας δεν εξαλείφουν τις ανησυχίες πως και άλλα κράτη θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες προκλήσεις.
Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν πως οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του 2012 είναι 120 δισ. ευρώ, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Η γερμανική εφημερίδα Bild όπως και η Wall Street Journal, ανέφεραν πως η Ελλάδα χρειάζεται 150 δισ. ευρώ, το ίδιο ποσό που εκτιμά και ο Εrik Nielsen της Goldman Sachs.
Oπως σχολιάζει και η αναλύτρια της Evolution Securities, Elisabeth Afseth το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, δίνει μεν στην Ελλάδα ένα μικρό περιθώριο να ανασάνει, όμως δεν αλλάζει τίποτα στην μακροοικονομική εικόνα της χώρας. Εχουν πολλά ακόμη να γίνουν στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και αυτό δεν αφορά μόνο την περίπτωση της Ελλάδα, αλλά και άλλα αδύναμα κράτη επίσης.
Οπως πολλά χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της στρατηγικής τη αγοράς ομολόγων της ING, Padhraic Garvey, υπάρχει ακόμη πολλή και βαθιά δυσπιστία από την πλευρά των επενδυτών για το ελληνικό story, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr