Το δίλημμα επανήλθε και πάλι χθες με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα αντιπροσωπείας της αραβικής χώρας – έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως στο συγκεκριμένο καύσιμο- με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της χώρας Σεΐχη Hamad Bin Jabr Al Thani, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Πρόκειται για ταξίδι- επικύρωση της αρχικής συμφωνίας του περασμένου Μαρτίου μεταξύ των δύο χωρών, για τη δημιουργία ενός μεγάλου ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, που θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, (το 70% της παραγωγής της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία), ένα σταθμό επαναεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, (χωρητικότητας 7 δισ. κυβικών μέτρων), καθώς επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων από φύκια, τα οποία θα καλλιεργούνται σε ειδικούς βιοαντιδραστήρες, και θα απορροφούν σε ποσοστό 80% το παραγόμενο από την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, διοξείδιο του άνθρακα.
«Επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ»
Η σπουδαιότητα της συνεργασίας, σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, είναι προφανής.
"Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου μαζί με μια σειρά άλλων επενδύσεων, υπάρχει πρόθεση να φτάσουν στο ύψος των 5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν στον τομέα της ενέργειας)», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του αραβικού εμιράτου.
Πέντε συμφωνίες, αλλά το επίκεντρο στην ενέργεια
Υπεγράφησαν συνολικά πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων στον τουρισμό και στις αερομεταφορές, με επίκεντρο ωστόσο εκείνες που αφορούν στην ενέργεια. Σε ενεργειακό επίπεδο υπεγράφησαν δύο διαφορετικές συμφωνίες : μια γενικού περιεχομένου από την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η οποία κάνει λόγο για επενδύσεις στο φυσικό αέριο, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταικά, θερμικά, παραγωγή βιοκαυσίμων), καθώς επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας, και μια δεύτερη συμφωνία από τον υφυπ. Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, αποκλειστικά για το τριπλό έργο δημιουργίας του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Αστακός ή Καβάλα;
Το γεγονός ότι η συμφωνία για τον Αστακό υπεγράφη μόνο από τον υφυπ. Εξωτερικών και όχι από την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες μια επιφυλακτικότητα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την ακριβή τοποθεσία της επένδυσης για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού αερίου, καταριανής προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αντιπροτείνει ο τερματικός αυτός σταθμός να γίνει στη Β. Ελλάδα, κρίνοντας ότι το έργο θα είναι πιο βιώσιμο, αφού έτσι θα μπορεί να εξυπηρετήσει και την αγορά των Βαλκανίων. Άλλωστε, όπως αναφέρει και το μεμοράντουμ που υπέγραψε η υπ. Περιβάλλοντος με τον ομόλογό της του Κατάρ Dr. Mohammed Saleh Al-Sada, "τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενθαρρύνουν σχέδια στην ενέργεια που να περιλαμβάνουν την πιθανή εξαγωγή καταριανού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ελλάδα, και από εκεί την εξαγωγή του στις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ευρώπης". Κάτι, που όπως λένε οι ίδιες πηγές, πιο εύκολα μπορεί να γίνει αν ο τερματικός σταθμός κατασκευαστεί στη Β. Ελλάδα (π.χ. στο λιμάνι της Καβάλας), παρά στην Αιτωλοακαρνανία.
Το προφίλ της επένδυσης
Υπενθυμίζεται ότι η επένδυση στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, της οποίας ιδιοκτήτες είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική θα υλοποιηθεί από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ (Qatar PetroleumInternational), που σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες είχε έρθει σε επαφές μαζί τους για την εξαγορά του λιμανιού. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας, μεγάλο μέρος των οποίων θα προέλθει από την προοπτική δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής βιοκαυσίμων από άλγη, τα γνωστά μας φύκια, τα οποία και αποτελούν πλέον παγκοσμίως τα πιο αποδοτικά ενεργειακά φυτά. Συγκρινόμενα με τα συμβατικά ενεργειακά φυτά, (π.χ. σόγια, ελαιοκράμβη, ζαχαροκάλαμο), τέσσερα στρέμματα άλγης αποδίδουν 10.000- 15.000 γαλόνια καυσίμου, όταν αντίστοιχα στρέμματα καλλιεργήσιμου φοινικέλαιου αποδίδουν 635 γαλόνια, και της σόγιας μόλις 20 γαλόνια.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr