Η στάση της Γερμανίας, τα σενάρια πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε ομόλογα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αβεβαιότητας των αγορών, οι οποίες όπως λένε οι αναλυτές «μύρισαν αίμα», κι έτσι ο ελληνικός ιός εξαπλώθηκε και στην Πορτογαλία και μάλιστα επικίνδυνα, αφού η αγορά ομολόγων της χώρας βρίσκεται πλέον εκεί που μόλις πρόσφατα βρισκόταν η ελληνική.
Οι αγορές λένε «δεν φτάνουν τα 45 δισ. ευρώ» για τις δανειακές ανάγκες του επόμενου 12μήνου της Ελλάδας. Οι αγορές ανησυχούν πως στις 19 Μαϊου, ίσως και η βοήθεια να μην έχει ούτε καν «εξασφαλιστεί»
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter προειδοποιεί πως εάν δεν δοθεί στην Ελλάδα ένα πακέτο στήριξης με πιο γενναιόδωρους όρους, τότε η χώρα είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της, επιβάλλοντας σημαντικές ζημιές στους πιστωτές της.
Τα 45 δισ. ευρώ δεν φτάνουν για την διάσωση της Ελλάδας και σε καμία επίπτωση δεν μειώνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας ακόμα και το 2011, τονίζει η Evolution Securities. Χωρίς ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας είναι αναγκαστική, όπως προσθέτει ο Gary Jenkins, αναλυτής του οίκου.
Με μόνο 45 δισ. ευρώ στην διάθεση της Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ σπρώχνουν την χώρα προς την αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζει η Barclays Capital. Η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον διπλάσιο ποσό για να μπορέσει να ξεπεράσει την δανειακή της κρίση αυτή τη στιγμή, αλλίως η αναδιάρθρωση χρέους είναι η μοναδική της επιλογή.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Nomura, κ. Charles Diebel, εάν η Γερμανία κινούνταν πιο γρήγορα και λιγότερο «σκληρά», οι αναταραχή στις αγορές, όπως και ο κίνδυνος μετάδοσης του ελληνικού προβλήματος στις υπόλοιπες περιφερεικές οικονομίες της Ευρωζώνης, θα είχαν περιορισθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή, «οι αγορές μυρίζουν αίμα» σε Ελλάδα και Πορτογαλία και το sell-off στα ομόλογα δεν βάζει φρένο με τίποτα.
Σύμφωνα με τον Μichael Leister, αναλυτή της WestLB, «κοιτάζοντας τα επίπεδα των ελληνικών spreads, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως φυσικά και μπορεί να ανέβουν ακόμα ψηλότερα».
Όπως υπογραμμίζει ο Greg Salvaggio, αντι-πρόεδρος της Tempus Consulting, οι περισσότεροι traders ανά τον κόσμο, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η εικόνα των ελληνικών spreads, αυτό ακριβώς δείχνει.
Θυμίζουμε πως χθες το spread των 10-ετών ξεπέρασε τις 700μβ με το επιτόκιο στο 10%, ενώ η 3-ετία και ιδιαίτερα η 2-ετία, έσπασαν τα κοντέρ υποδηλώνοντας έντονα πως οι αγορές βλέπουν ισχυρότατο κίνδυνο βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα. Το spread στα 3-ετή άγγιξε τις 1270 μβ με το κόστος δανεισμού στο 13,75%, ενώ το spread στα 2-ετή βρέθηκε μία ανάσα από τις 1500 αγγίζοντας τις 1475 μβ, με το επιτόκιο να εκτοξεύεται στο απίστευτο 15,6%.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr