Σημειώνει πως ταυτόχρονα, πυκνώνουν συνεχώς τα δημοσιεύματα που προεξοφλούν την αναπότρεπτη αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που αναφέρονται κυρίως στο ύψος των ποσών που θα απαιτηθεί να αναχρηματοδοτηθούν μέχρι το 2012, χωρίς καν να δηλώνονται οι παραδοχές των σεναρίων τους, όπως η ύπαρξη ή όχι πρωτογενούς πλεονάσματος στο προϋπολογισμό, το μεσοσταθμικό ύψος του επιτοκίου δανεισμού και ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης. Είναι φανερό ότι μπορεί να διατυπωθούν διαφορικού βαθμού αισιοδοξίας σενάρια, εκτιμά ο κ.Τζάνας. Όμως, υπάρχει εμφανώς μεροληπτική προτίμηση στην προβολή σεναρίων απαισιόδοξων συμπερασμάτων, ενώ τεκμηριωμένες μελέτες των τμημάτων μελετών ελληνικών τραπεζών (π.χ. Eurobank, Alpha Bank) δεν προβάλλονται επαρκώς ή αποσιωπούνται.
Η εξήγηση του πληθωρισμού τέτοιων δημοσιευμάτων είναι απλή κατά τον κ.Τζάνα: Η αγορά των πιστωτικών παραγώγων στην οποία συμμετέχουν ενδεχομένως και κάποιοι που δεν κατέχουν ελληνικούς τίτλους, επιθυμεί την αθέτηση των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους σε σχέση με την εξόφληση των τίτλων που αποτελούν αντικείμενο ασφάλισης. Αποδέχεται την πληρωμή ολοένα και ψηλότερων ασφαλίστρων (spreads επί των ασφαλιζομένων τίτλων) προσβλέποντας στην είσπραξη των κεφαλαίου από τους αντισυμβαλλόμενους, στο βαθμό που το ελληνικό κράτος αδυνατεί να τους αναχρηματοδοτήσει. Και αυτό θα συμβεί αν υλοποιηθεί μια μη συμφωνημένων χαρακτηριστικών αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους αναφορικά με τα στοιχεία κάθε έκδοσης (απόδοση, διάρκεια, ονομαστική αξία). Οι επιπτώσεις δε μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα αφήσουν αλώβητες τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και τις ευρωπαϊκές (γαλλογερμανικές κυρίως) που θα καταγράψουν ζημιές (υποαξίες) και αρνητικές επιδράσεις στα ίδια κεφάλαιά τους.
Κατά τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank, η ανεξέλεγκτη αυτή λειτουργία της αγοράς των πιστωτικών παραγώγων από κοινού με τις ανοικτές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων, ωθεί ανοδικά τα spreads διαμορφώνοντας συνθήκες αυτοεκπληρούμενης προφητείας σε σχέση με το σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους και οδηγεί στην πραγματοποίηση παχυλών κερδών για τους συμμετέχοντες (μήπως πάλι τα γνωστά ονόματα της επενδυτικής τραπεζικής των ΗΠΑ;). Οφείλει λοιπόν να γίνει η μέγιστη προσπάθεια για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη με άμεσες αποφάσεις (των επομένων 10 ημερών) για τα παρακάτω:
1. Επιδιώκοντας –μετά την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ - την διαμόρφωση του υψηλότερου δυνατού ποσού (π.χ. 80δισ. ευρώ) και πολυετούς διάρκειας (3 έτη).
2. Διαχέοντας το μήνυμα στις αγορές ότι είναι συμφωνημένες οι διαρθρωτικές αλλαγές-μέτρα με την ελληνική κυβέρνηση για ολόκληρη την περίοδο, την εφαρμογή των οποίων εγγυώνται από κοινού.
Το συνδυαστικό αποτέλεσμα των παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads και ξεφούσκωμα των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους. Έτσι, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, ενδεχομένως δε, και η λήψη κάποιων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ανέφικτο, καταλήγει ο κ.Τζάνας.
Γ.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr