Μέχρι σήμερα, ελάχιστες εταιρείες μπόρεσαν και ξέφυγαν από τη δύσκολη. Οι περισσότερες παραμένουν στην ίδια ή και σε χειρότερη θέση και αρκετές έβαλαν λουκέτο. Πολλές εξακολουθούν να εμφανίζουν τα ίδια ή και χειρότερα αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι επενδυτές που επένδυσαν σε αυτές έχασαν όλα ή σχεδόν όλα τα κεφάλαια που είχαν επενδύσει. Βέβαια αρκετοί είναι οι επενδυτές που αρέσκονται στο να επενδύουν σε τέτοιες εταιρείες, καθώς εκτιμούν πως αν επιβεβαιωθεί τελικά το turnaround η απόδοση της μετοχής μπορεί να είναι αστρονομική. Όμως τελικά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, κυρίως μέσα από το ταμπλό, οι αποδόσεις βγαίνουν δύσκολα και τα λεφτά χάνονται εύκολα.
Η λίστα μεγαλώνει, δε μικραίνει
«Κλασσικό turnaround story», «έτοιμη να γυρίσει σελίδα», «ο γίγαντας επιστρέφει», «έτοιμος να σταθεί ξανά στα πόδια του» και άλλες τέτοιες εκφράσεις έχουν πολλές φορές κοσμίσει θέματα σε εφημερίδες. Αφορούσαν εταιρείες που θα μπορούσαν να γυρίσουν σελίδα, που έκαναν προσπάθειες αλλά ακόμα και σήμερα, το μέλλον τους είναι περικυκλωμένο από σύννεφα. Πριν από δύο χρόνια στα ειδικά χαρακτηριστικά ήταν 30 μετοχές, στην επιτήρηση 27 και εκτός διαπραγμάτευσης 13. Σήμερα είναι 44 στα ειδικά χαρακτηριστικά, 29 στην επιτήρηση και 19 εκτός. Δεν έχουμε υπολογίσει φυσικά αυτές που έχουν διαγραφθεί από το ταμπλό. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η εικόνα χειροτέρευσε και δεν βελτιώθηκε. Και συνολικά όμως βάσει των αποτελεσμάτων 2009 το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Η θέση των εταιρειών επιδεινώθηκε και δε βελτιώθηκε.
Από τα μεγαλύτερα turnaround stories που έχουν παρουσιαστεί μέσα από τον τύπο είναι αυτό της Πετζετάκις και αυτό της Μαΐλλης. Έχουν γραφτεί πολλά για τις δύο αυτές εταιρείες όμως ακόμα οι επενδυτές είναι στο περίμενε. Μία τεράστια αύξηση κεφαλαίου θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά… Η Πετζετάκις είναι από το 2006 στην επιτήρηση, αλλά ακόμα και σήμερα η καθαρή θέση είναι αρνητική. Χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα η Μαΐλλης και το 2009 μπήκε στην επιτήρηση. Βέβαια ακόμα και σήμερα παρά τις προσπάθειες δεν παρατηρείται ιδιαίτερη βελτίωση.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κατάφερε και βγήκε πριν λίγες μέρες από την επιτήρηση. Βέβαια πιθανότατα ποτέ δε θα καταφέρει να φτάσει εκεί που ήταν πριν μπει στην επιτήρηση. Έχασε ένα περιουσιακό στοιχείο (TOUSA) που κάποτε ήταν το καμάρι της εταιρείας και τεράστιο μέρος φυσικά από την κεφαλαιοποίησή της. Η έξοδος από την επιτήρηση δεν έδωσε το ράλι που θα περίμεναν κάποιοι. Φυσικά η αποτίμηση που σήμερα είναι στα 73 εκατ. ευρώ μάλλον είναι πολύ δύσκολο να γράψει ξανά δισ..
ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Πριν από δύο χρόνια ήταν στην επιτήρηση η Alma Ατέρμων, η Χαλυβδοφύλλων, η Πραξιτέλειο, η ΣΑΟΣ, η Διεκάτ και άλλες που σήμερα δεν βρίσκονται στο ταμπλό. Η πρόσφατη κρίση αλλά και άλλοι λόγοι έθεσαν εκτός ταμπλό και άλλες εταιρείες όπως Betanet, Μαξίμ, Lannet, ΝΕΛ κ.α. Στην επιτήρηση λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων βρέθηκε η ΣΙΔΜΑ. Υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία και δεν έχουν να κάνουν με αποφάσεις της διοίκησης θα μπορούσε να επανέλθει. Πρόκειται για βιομηχανία που δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο που αντιμετωπίζει προβλήματα. Αν βελτιωθεί η εικόνα του κλάδου θα ωφεληθεί και αυτή και θα βγει από την επιτήρηση.
ΑΕΓΕΚ: Χρειάστηκε να χάσει περιουσιακά στοιχεία, να περάσει στα χέρια των τραπεζών, να αλλάξει αφεντικό κ.α. προκειμένου να έχει ελπίδες για να βγει από την επιτήρηση. Οι επενδυτές έχουν χάσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους και μάλλον θα είναι δύσκολο να τα πάρουν πίσω, αφού ανήκει σε ένα κλάδο που επίσης έχει προβλήματα.
ΑΤΤΙΚΑΤ: Πουλάει το ποσοστό που έχει στην Αττική Οδό, γιατί την «πνίγουν» τα χρέη.
PLIAS: Χρόνια τώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Γίνονται αυξήσεις κεφαλαίου και η διοίκηση καταβάλει προσπάθειες. Στάθηκε και άτυχη γιατί αν δεν ερχόταν η κρίση θα είχε καλύτερα μεγέθη αφού είχε τότε κάνει αύξηση κεφαλαίου. Όμως επλήγη ξανά.
ΠΕΡΣΕΥΣ: Το παλεύει η εταιρεία και κατά την άποψή μας θα έπρεπε να είχε βγει από την επιτήρηση γιατί δεν πληρούνται πλέον τα κριτήρια. Όμως ο ισολογισμός δείχνει πως χρειάζονται ακόμα να γίνουν αρκετά.
ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Τα προβλήματα είναι πολλά και παραμένουν άλυτα.
ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Πουλήθηκαν περιουσιακά στοιχεία για να πληρωθούν υποχρεώσεις. Δεν έχει αντικείμενο η εταιρεία.
Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν αλλά και πάλι το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Επενδύοντας κάποιος σε μετοχές της επιτήρησης ειδικά σε μία περίοδο σαν και αυτή που διανύουμε, οι πιθανότητες να αυξήσει τα κεφάλαιά του είναι μικρότερες κατά πολύ από αυτές που έχει να μειώσει τα κεφάλαιά του. Την ίδια ώρα το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με την απόδοση που μπορεί να έχει αν του βγει το… στοίχημα.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr