Ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι τελικά θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να προσφύγει πρώτα στην πόρτα του ΔΝΤ και στα κεφάλαια τα οποία θα διαθέσει το Ταμείο για τη χώρα (περίπου 15 δισ. ευρώ).
Το θέμα είναι πως η Ελλάδα μέσα στο Μάιο πρέπει να αντλήσει άλλα 11 δισ. ευρώ περίπου από τις αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, και αν και η χθεσινή δημοπρασία των ΕΓΔ πήγε πολύ καλά, η «επιτυχία» αυτή έχει να κάνει περισσότερο με το ότι η έκδοση αφορούσε ομόλογα πολύ μικρής διάρκειας, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως ανάλογη επιτυχία θα έχουν και τα περισσότερο μακροπρόθεσμα ομόλογα της χώρας. Οι πρόσφατες δημοπρασίες άλλωστε το απέδειξαν. Και οι δηλώσεις των αναλυτών το αποδεικνύουν επίσης. Για παράδειγμα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Pimco, κ. Mohamed El-Erian, δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν αγοράζουμε και δεν θα αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα», καθώς το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δεν λύνει τις μακροπρόθεσμες σημαντικότατες προκλήσεις γύρω από την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας. Και η Invesco υποστηρίζει πως τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν λυθεί και το πακέτο βοήθειας της ΕΕ, δεν αρκεί για να κάνει την ίδια να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Όπως φαίνεται λοιπόν, δεν υπάρχει διάθεση να μειωθούν τα spreads. Ο ενθουσιασμός την Δευτέρα κράτησε ελάχιστα και δεν αρκεί για να φέρει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδα που η ελληνική οικονομία «αντέχει» να πληρώνει.
Επιλέγοντας λοιπόν, από τον δρόμο του πακέτου στήριξης, το μονοπάτι που οδηγεί πρώτα στο ΔΝΤ, θα είναι για την Ελλάδα και πιο εύκολο και πιο άμεσο και πιο φθηνό και πιο αποτελεσματικό (για δάνειο περίπου 10 δισ. ευρώ το επιτόκιο θα είναι 2,8%, ενώ για δάνειο 15 δισ. ευρώ θα είναι περίπου 3%).
Άλλωστε, η ΕΕ «συμφώνησε» την παροχή μέρους της βοήθειας από το ΔΝΤ, χωρίς να αναγκάζει την Ελλάδα να περάσει πρώτα από το … ταμείο της ΕΕ και μετά από αυτό του Οργανισμού.
Πηγαίνοντας πρώτα στην ΕΕ, εκτός το ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με υψηλότερο επιτόκιο, θα πρέπει και να περιμένει και τις εσωτερικές διαβουλεύσεις κάθε μίας χώρας ξεχωριστά- καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πρώτα την έγκριση των Κοινοβουλίων τους προτού εκταμιεύσουν τα ποσά που τους αντιστοιχούν - κάτι που και χρόνο πολύ θα πάρει και μπορεί να οδηγήσει και σε δικαστικές διαμάχες ( όπως εκτιμά και η Goldman Sachs). Είναι γνωστή η αντίθεση του γερμανικού λαού στην έννοια της διάσωσης ενός κράτους.
Χτυπώντας όμως πρώτα την πόρτα του ΔΝΤ η Ελλάδα μπορεί να λάβει το ποσό χρειάζεται για την πληρωμή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της, με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που της «προσφέρει» η ΕΕ, και με ένα μόνο εμπόδιο, πολύ λιγότερο χρονοβόρο, αυτό των διαπραγματεύσεων που πρέπει να γίνουν με το staff του Ταμείου. Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί, δεν αναμένεται το ΔΝΤ να ζητήσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων από την Ελλάδα, κάτι που θα περιέπλεκε τα πράγματα.
Το μότο « πρώτα στο ΔΝΤ» άλλωστε φαίνεται ότι είναι κάτι που και οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν, με πρώτη από όλες τη Γερμανία, η οποία, όπως ακούγεται, θέλει να είναι η τελευταία που θα βάλει το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα…
500 δισ. δολάρια περισσότερα πλέον στο ταμείο… αντιμετώπισης κρίσεων του ΔΝΤ
Αξίζει να αναφέρουμε πως την Δευτέρα, και μία μέρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από το Eurogroup, το ΔΝΤ ανακοίνωσε την αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων, κατά δέκα φορές, από 50 δισ. δολάρια σε 550 δισ. δολάρια, στο οποίο πλέον συμμετέχουν 39 χώρες από 26 που ήταν πριν.
Το συγκεκριμένο fund ονομάζεται ΝΑΒ – Νew Arrangements to Borrow - και αυτό θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει οικονομική κρίση.
Αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές το οποίο είναι διπλό. Από την μία δηλώνει πως υπάρχουν ακόμη περισσότερα κεφάλαια σήμερα στην διάθεση των χωρών με οικονομικό πρόβλημα, αλλά από την άλλη ίσως και να δείχνει ότι το ΔΝΤ «προετοιμάζεται» για ένα κύμα έκτακτων δανείων, ίσως με αφορμή την Ελλάδα, ίσως και όχι.
Οι 26 χώρες που συμμετείχαν έως τώρα ήταν οι: Αυστραλία, Αυστρία, Χιλή, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Βρετανία και ΗΠΑ.
Κάθε χώρα, συμμετείχε στο ταμείο αυτό, ανάλογα με την ποσόστωσή της η οποία πλέον είναι και αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως η «συμβολή» των ΗΠΑ από 10 δισ. δολάρια σε 105 δισ. δολάρια!
Οι 13 νέες χώρες είναι: Ελλάδα, Ισραήλ, Βραζιλία, Κίνα Κύπρος, Ινδία, Ιρλανδία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρωσία και Ν. Αφρική.
Η συμβολή των χώρων στο NAB γίνεται με χρηματοδότηση προς το ΔΝΤ η οποία συνήθως αφορά την αγορά ομολόγων του Ταμείου, από τις κρατικές τράπεζες των μελών.
Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, η ποσόστωσή της ορίστηκε στα 1,65451 δισ. Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα, που αντιστοιχούν σε υποχρέωση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ύψους 2,5 περίπου δισ. δολαρίων, για ότι σημαίνει αυτό…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr