Την αγορά δεν τη διέπουν οι κανόνες που διέπουν την αγορά μετοχών για παράδειγμα. Σορτάρουν ομόλογα και δεν παραδίδουν τους τίτλους σε τρεις ημέρες (Τ+3) και αυτό περνάει ατιμώρητο, σχολίαζαν στελέχη της αγοράς.
Ξένος οίκος είναι εδώ και τρεις μέρες πωλητής με άρωμα front running σημειώνουν στελέχη και μάλιστα πέρασε το τριήμερο και δεν παρέδωσε τους τίτλους. Κάποιοι αναφέρουν πως το ποσό που είχε σορτάρει χωρίς να παραδώσει τους τίτλους ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ. Αν κάτι τέτοιο γινόταν στην αγορά μετοχών θα είχε υποστεί τις συνέπειες. Θα έπρεπε τονίζει τραπεζικό στέλεχος να ακυρωθεί η πράξη και να επιβληθεί πρόστιμο. Όμως στα ομόλογα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.
Προφανώς ο οίκος γνώριζε ότι θα ακολουθήσουν πελάτες του και έσπευσε να πάρει πρώτος το κέρδος. Βέβαια οι κινήσεις short μερικών οίκων δεν πρέπει να παρερμηνευτούν καθώς υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις των επενδυτών και από το εξωτερικό βγαίνουν πραγματικές και μάλιστα μεγάλες πωλήσεις. Όμως οι κανόνες πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και να ενταθούν οι έλεγχοι γιατί κάποιοι οίκοι σορτάρουν και μετά δημοσιεύουν και αρνητικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία.
Στελέχη της αγοράς ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων. Εκτιμούν πως αν γινόντουσαν έλεγχοι τα spreads θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Τελικά υπήρξαν και κάποιες πιέσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε πιο αυστηρούς κανόνες. Υπήρξε ανακοίνωση της ΗΔΑΤ, όπως πρώτο μετέδωσε χθες το «R» και μπαίνει έτσι ένας φραγμός στο short selling. Χθες πάντως και μέχρι να γίνουν οι δηλώσεις του Ζ.Κ.Τρισέ δεν υπήρχε αγοραστής στα ομόλογα για αρκετή ώρα και market makers δεν έβαζαν εντολές στο σύστημα.
Το ερώτημα που υπήρχε στην αγορά ήταν πως θα δανειστεί το ελληνικό δημόσιο;
Θα πάρουν οι τράπεζες τα χρήματα από το πακέτο στήριξης και θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Όπως έγινε στην έκδοση της επταετίας, αναφέρουν. Όμως ούτε και στο ΧΑ υπήρχαν αγοραστές. Μεγάλες εντολές short υπήρχαν στο σύστημα και κάτι μικρές αγορούλες που έβγαιναν ήταν κλείσιμο ανοικτών θέσεων. Φρέσκο χρήμα δεν εισέρεε, σύμφωνα με χρηματιστές. Οι ξένοι ήταν μόνο πωλητές και κυρίως στις τράπεζες αφού η αύξηση των spreads θα φέρει ζημιές στους ισολογισμούς, ενώ και η πρόθεση να πάρουν χρήματα από το πακέτο στήριξης κάνει τους επενδυτές περισσότερο δύσπιστους για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον μεγάλη είναι η ενόχληση των παραγόντων της αγοράς για τις συνεχείς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης γύρω από την πορεία των spreads, του δανεισμού και της οικονομίας γενικότερα. Ζητούν να μπει ένας φραγμός στις δηλώσεις και καλούν τα κυβερνητικά στελέχη να ασχοληθούν με την παραγωγή έργου.
Γ. Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr