Το μότο που κυκλοφορεί ευρέως στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, είναι τι άλλο μας περιμένει, αν και θα περίμενε κανείς ότι χθες, πρώτη μέρα μετά την αργία του Πάσχα η συνεδρίαση να εξελισσόταν ομαλά. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς στον ξένο Τύπο δεν φιλοξενούνται μόνο αποκλειστικές πληροφορίες από τους διεθνείς οργανισμούς που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία, αλλά και εγχώριων παραγόντων της οικονομίας, της αγοράς, αλλά και της κυβέρνησης.
Με δεδομένη την ευαισθησία που υπάρχει γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, οι δηλώσεις «ανωνύμων κυβερνητικών πηγών» ως προς τις εναλλακτικές που έχει η χώρα για να δανειστεί, όχι μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνουν, αλλά στρώνουν, ταυτόχρονα, και βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων. Το αποκορύφωμα ήταν το spread στα δεκαετή ομόλογα να εκτοξευθεί στις 407 μονάδες βάσης κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι έκλεισε κάτω από τις 400 μ.β., μάλλον εθελοτυφλεί, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Εκεί που η κατάσταση φαινόταν ότι τελεί υπό έλεγχο με μία, έστω, υποτυπώδη, πολιτικο/οικονομική συμφωνία στις Βρυξέλλες προ εικοσαημέρου, μάλλον η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, - ακόμα.
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την αποκλιμάκωση των spreads, η πορεία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την τάση στο Χ.Α., να καθυστερεί και όπως έγραφε το «R», ενδεχομένως να περάσει το 2010 με τα spreads πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι παράγοντες της αγοράς χρεώνουν στη κυβέρνηση ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες και όχι από όλους που συμμετέχουν στη σύνθεση της κυβέρνησης.
Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως σε μία νεκρή για τις αγορές περίοφο, όπως ήταν το Πάσχα κυκλοφόρησαν φήμες, αλλά και πληροφορίες στον ξένο Τύπο για τις εναλλακτικές λύσεις δανεισμού της κυβέρνησης. Γράφτηκε ότι η Αθήνα θα διοργανώσει roadshows, ότι εξετάζεται η περίπτωση έκδοσης ομολόγων σε δολάριο και ότι η Γερμανία αν μάς δανείσει, θα μάς δάνειζε με όρους αγοράς, δηλαδή με περίπου 6,5%, ότι προκύπτει δηλαδή από τη σημερινή διαμόρφωση του spread. Ταυτόχρονα, χθες σε ξένες εφημερίδες γράφτηκε -με διαρροές από την... Ελλάδα αναφερόταν στα ρεπορτάζ- ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Βρυξελλών, παρακάμπτοντας το ΔΝΤ, όταν σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα.
Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στο εξής: Μία αναιμική συνεδρίαση στο Χ.Α., όπως εξελισσόταν μέχρι τις 13.00, να μετατραπεί σε ένα ακόμα Βατερλό για την επενδυτική κοινότητα. Ουδείς, αναφέρουν χρηματιστές, μπαίνει στη διαδικασία να αναλάβει ρίσκο σ' αυτή τη συγκυρία. Χθες έγιναν αυτά, αύριο τι άλλο θ' ακολουθήσει, διερωτώνται χρηματιστηριακοί παράγοντες και Έλληνες διαχειριστές στο εξωτερικό.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr