Ποτέ άλλοτε οι αναλυτές δεν έχουν πέσει τόσο έξω. Και δεν εξηγείται από την λογική αυτή η μεγάλη απόκλιση. Εξηγείται με τον ελληνικό τρόπο. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 1 δισ. ευρώ και οι εισηγμένες εμφάνισαν ζημιές 1,2 δισ. ευρώ!! Σημειώστε πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 είχαμε δει τρομακτικά αποτελέσματα λόγω των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και όχι μόνο.
Πως έκρυψαν την αλήθεια; Μα η λογιστική τους δίνει άπειρες δυνατότητες. Ο πιο εύκολος τρόπος αυτή την περίοδο είναι η υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Αν έχεις ακίνητα, αυτή την περίοδο τα αποτιμάς όπου θες. Έτσι γράφεις έκτακτες ζημιές αντί για κέρδη. Υπάρχει και κρίση στην αγορά real estate. Αν έχεις αποθέματα, μπορείς να τα υποτιμήσεις. Υπάρχει και ένας ακόμα όμορφος τρόπος. Προβλέψεις για απαιτήσεις που δε θα λάβεις. Τι και αν για τρία χρόνια για παράδειγμα κάνεις προβλέψεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Μπορείς σε ένα τρίμηνο να λάβεις και πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι αρκετές εισηγμένες αντί να βγάλουν κέρδη στη χρήση 2009 έβγαλαν ζημιές και μάλιστα με νόμιμο τρόπο. Ίσως όχι ηθικό, αλλά νόμιμο.
Μην νομίζετε πως οι Έλληνες ξέρουν μόνο από statistics… Στη λογιστική είναι πολύ ανώτεροι. Ως Έλληνες είμαστε και της τελευταίας στιγμής. Γιατί να δημοσιεύσεις αποτελέσματα μέρες πριν τελειώσει η προθεσμία, αφού μπορείς να δημοσιεύσεις το τελευταίο λεπτό χωρίς να σε ενοχλήσει κάποιος (εκτός από το ΧΑ που σε παρακαλεί κάθε τρίμηνο να μην τους καθυστερήσεις πολύ). Ποτέ δεν έβαλε κανόνες για την ομαλή δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων.
Και τώρα μετά το κραχ στο χρηματιστήριο έρχονται οι εισηγμένοι και κάνουν δημόσιες προτάσεις βγάζοντας τις εταιρείες από το ΧΑ. Τις έβαλαν πανάκριβα και τις βγάζουν στα τάρταρα. Και πάλι ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα. Κανόνες δεν έχουν μπει, αλλά και να μπουν δε θα είναι αυστηροί. Μπορεί για παράδειγμα να του πουν στον εισηγμένο να κάνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, με τιμή εκεί που είναι στο υψηλό του εξαμήνου κτλ. Θα του πουν όμως να μην είναι χαμηλότερη η αποτίμηση από το διπλάσιο της καθαρής θέσης; Όχι, άρα τι ψάχνουμε…
Ο μικρός επενδυτής τα πληρώνει όλα. Θα πληρώνει φόρο υπεραξίας, ενώ οι μεγάλοι όπως λέει και ο ΣΜΕΧΑ θα τον αποφύγουν. Θα βάζει το μέρισμα στο εισόδημα και θα φορολογείται ξανά και ξανά. Του παίρνουν τις μετοχές τσάμπα. Το μόνο που μένει είναι να του πουν ξεκάθαρα πως δε τον θέλουν στο ΧΑ.
Γιώργος Κατικάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr