Τα μέτρα λιτότητας που πρόσφατα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, η αύξηση του Φ.Π.Α. και των καυσίμων, καθώς και η χρονική στιγμή που έπεσε φέτος το Πάσχα δεν φαίνεται να ευνοούν τον τουρισμό, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Πολλές είναι φέτος οι ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ακόμη ανοίξει, ενώ κι εκείνες που λειτουργούν κανονικά, μετρούν ήδη πολλά άδεια δωμάτια.
Όπως μαρτυρούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ακόμη και στη Μύκονο, ένα νησί που… ξέρει να στηρίζει τον τουρισμό, η εικόνα φέτος το Πάσχα αναμένεται πολύ διαφορετική από εκείνη που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η κίνηση αναμένεται μειωμένη. Τα μαντάτα μοιάζουν άσχημα και… από θαλάσσης, αφού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν επιχειρηματίες του νησιού «ούτε ένα κρουαζιερόπλοιο δεν έρχεται φέτος!» Η κρίση φαίνεται να έχει «χτυπήσει» τόσο πολύ το νησί, που - σύμφωνα με πληροφορίες - αρκετοί είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που σκέφτονται να πουλήσουν τις βίλες που διατηρούν εκεί!
Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι και οι ξενοδόχοι στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής. «Πέρυσι τέτοια περίοδο είχαν ανοίξει περί τις 40 ξενοδοχειακές και αγροτουριστικές μονάδες, φέτος μόλις 15. Οι προκρατήσεις κυμαίνονται στο 60-65%, όταν πέρυσι άγγιζαν έως και το 80%» δηλώνει στο «R» o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρ. Τάσιος. «Για τους περισσότερους η σεζόν θα ξεκινήσει το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου» συμπληρώνει ο κ. Τάσιος.
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βασ. Μηναΐδης. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Η κίνηση στο νησί δεν αναμένεται πολύ διαφορετική από πέρυσι. Υπάρχει κόσμος που έρχεται και από το εσωτερικό της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Η Ρόδος διαθέτει περί τις 500 – 550 ξενοδοχειακές μονάδες. Από αυτές όλο το χειμώνα περίπου 50 είναι ανοιχτές. Για το Πάσχα, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Ένωσης, έχουν ανοίξει ακόμη 20.
«Η συνολική εικόνα για το 2010 είναι ότι θα είναι μια χρονιά στα επίπεδα του 2009, με μια μικρή αύξηση στις αφίξεις και μια μικρή πτώση στα έσοδα. Σταδιακά η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση θα βελτιώνεται», δήλωνε λίγες ημέρες πριν ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Α. Ανδρέαδης.
Το 2009, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 10% στα 10,4 δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της ενίσχυσης του ευρώ, του ανταγωνισμού από φθηνότερους γειτονικούς προορισμούς και των φαινομένων κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα.
Μαρίνα Φούντα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr