Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ακίνητη περιουσία των Ταμείων εκτιμάται στα 1,4 δισ. ευρώ, βάσει των αντικειμενικών αξιών. Τα διαθέσιμα των Ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29.55 δισ. ευρώ. ‘Οσον αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από το ΥΠΟΙΚ με 580 εκ. ευρώ για το 2009, ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει σε 630 εκατ. ευρώ.
Η Επιτροπή των Ειδικών προτείνει στο πόρισμα τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης του συνόλου των αποθεματικών (και του Ταμείου Αλληλεγγύης) ή πολύ μικρού αριθμού τέτοιων εταιρειών. Η εταιρεία (ή εταιρείες) διαχείρισης θα εποπτεύεται από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κύριοι μέτοχοί της θα είναι το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η εταιρεία (ή εταιρείες) διαχείρισης θα προσφέρει στα Ταμεία συμβουλές για τον καθορισμό της επενδυτικής πολιτικής του κάθε Ταμείου (σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), την αξιολόγηση της απόδοσης του, την επιλογή και αξιολόγηση διαχειριστών κλπ.
Τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων, προτείνεται στο πόρισμα της Επιτροπής, αποτελούνται από εκπροσώπους του κράτους, των ασφαλισμένων και των εργοδοτών. Ασκούν επιτελικό και όχι διαχειριστικό έργο. Μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, το κράτος αποφασίζει σχετικά με το εύρος της διάρθρωσης των περιουσιακών στοιχείων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης να τεθεί σε εφαρμογή η ύπαρξη ανεξάρτητων συμβούλων επενδύσεων, οι οποίοι όχι μόνο θα αποτελούν νομικό πρόσωπο ξεχωριστό με εκείνο που έχει αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή, αλλά δεν θα έχουν καμία άμεση ή έμμεση σχέση με οποιοδήποτε διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προσδώσουν διαφάνεια και εγκυρότητα στην διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.
Στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής διαχείρισης των σημερινών και μελλοντικών αποθεμάτων των Ταμείων, κρίνεται σκόπιμη η υιοθέτηση μιας γιγαντιαίας κλίμακας παθητικής στρατηγικής επενδύσεων. Ακόμα και αν υλοποιούνταν, τονίζεται στο πόρισμα, η παραπάνω πρόταση περί παθητικής επαγγελματικής διαχείρισης, θα εξακολουθούσε να υφίσταται το πρόβλημα πως σε περιόδους πτώσης των χρηματαγορών, οι αποδόσεις των αποθεματικών των φορέων θα υποχωρούσαν αντίστοιχα (όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σημερινής κρίσης).
Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων, η Επιτροπή των Ειδικών για το ασφαλιστικό, πρότεινε την υιοθέτηση μιας πρωτοποριακής συμφωνίας ‘’ανταλλαγής’’ μεταξύ των Ταμείων και της κυβέρνησης. Η συμφωνία αυτή θα προβλέπει στο τέλος κάθε έτους την ανταλλαγή (swap) της ετησίως μεταβαλλόμενης επιτευχθείσας απόδοσης του χαρτοφυλακίου της παθητικής διαχείρισης των Ταμείων με μία σταθερή προσυμφωνημένη.
Σημειώνεται πως η πρόταση αυτή δεν αντιτίθεται στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας καθώς στα μέσα Φλεβάρη εισηγήθηκε παρόμοια πρόταση για ενιαίο φορέα διαχείρισης των αποθεματικών.
Ο κ. Λοβέρδος, είχε τότε τονίσει πως τα Ταμεία δεν θα χάσουν σε καμία περίπτωση την περιουσία τους, ενώ θα συμμετέχουν στα κέρδη της διαχείρισης κατά το ύψος των διαθεσίμων τους.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr