Τον σκεπτικισμό που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών μαρτυρά το ίδιο το κείμενο με τα βασικά σημεία που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές το απόγευμα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: “η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών, μειώνεται σταδιακά σε 20% από 25% . Το 2010, ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου. Λαμβάνεται πρόνοια ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά τη φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα από μισθωτή εργασία”.
Ο υπουργός Οικονομικών πριν από περίπου έναν μήνα έλεγε: “Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια, τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσσονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερισμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση, να μην ξεπερνά το 40%. Επιστρέφεται φόρος σε όσους από τη συνολική φορολόγηση προκύπτει φόρος μικρότερος του 40%”.
Που πήγαν οι αναφορές στην κλίμακα των φυσικών προσώπων; Καλά πληροφορημένες πηγές στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο προβληματισμός στην Καραγιώργη Σερβίας για την φορολόγηση των μερισμάτων καλά κρατεί. Οι τεχνοκράτες, έχουν επισημάνει ένα τεράστιο πρόβλημα: τον κίνδυνο να χαθούν φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτό, σημαίνει πρακτικά, ότι οι ξένοι μέτοχοι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθούν με βάση την κλίμακα. Το εισόδημα από τα μερίσματα που τους αναλογεί, θα φορολογηθεί με βάση το καθεστώς της χώρας τους με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να απολέσει έσοδα.
Η τελική απόφαση, αναμένεται να ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.
Θ.Τσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr