Αν μάλιστα η κυβέρνηση εμμείνει στη στάση της για μείωση των συντάξεων κατά 25%, περικοπή των αποδοχών κατά 25%-30% ακόμη και τεχνιτών και προσωρινό «πάγωμα» των προσλήψεων των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2007, τότε η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί με απεργίες πιο σκληρής μορφής.
Ήδη, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, εργαζόμενοι έχουν ήδη καταλάβει τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, ωστόσο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής παραμένουν σε λειτουργία.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας που ξεκινά η 48ωρη απεργία, θα τεθούν εκτός λειτουργίας μονάδες και στα δύο ενεργειακά κέντρα, Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι, σε αυτή τη φάση, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση και ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση.
Το συνδικάτο, με το οποίο σιωπηρά συμφωνεί σε πολλά από τα αιτήματά του και η διοίκηση της ΔΕΗ, εγκαλεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι 2.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, από το διαγωνισμό του 2007, που στη διαδρομή έμειναν μόνο 1.633, τελικά με βάση το νόμο για τα νέα μέτρα, θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται από τον Ιούλιο και μετά, και μάλιστα σταδιακά μέχρι τα τέλη του 2012. Η μετάθεση των προσλήψεων επιβλήθηκε προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, καθώς κανονικά αυτές επρόκειτο να ξεκινήσουν από τον περασμένο Ιανουάριο. Όμως, φέτος αναμένεται να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ λόγω συνταξιοδότησης περίπου 2.000 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και ένα μέρος των 1.633 να προσληφθεί εντός του 2010, δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε καν οι αποχωρήσεις. Όσο για νέες προσλήψεις, με βάση τις ισχύουσες απαγορεύσεις, δεν θα μπορέσουν να γίνουν πριν από τα μέσα του 2012.
Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση επιβαρύνεται ετησίως με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για υπερωρίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτει ελλείψεις προσωπικού. Έτσι η ΓΕΝΟΠ προτείνει στην κυβέρνηση, όπως είχε προτείνει και στην προηγούμενη άλλωστε, να γίνουν άμεσες προσλήψεις μέχρι και 5.000 νέων εργαζομένων, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, αφού οι αποδοχές τους θα αντιστοιχούν στις υπερωρίες που καταβάλλονται σήμερα.
Κίνδυνος αιμορραγίας στελεχών της ΔΕΗ προς τον ανταγωνισμό
Το δεύτερο σοβαρό θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους συνδικαλιστές αλλά την ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ, αφορά στην περικοπή των αποδοχών των στελεχών των επιχειρήσεων του Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα. Σύμφωνα με το νόμο, στο εξής δεν θα μπορούν να εισπράττουν περισσότερα απ’ όσα ο γενικός γραμματέας ενός υπουργείου (6.000 ευρώ μικτά το μήνα). Η απόφαση θίγει περί τα 200 στελέχη της ΔΕΗ, από γενικούς διευθυντές, μέχρι διευθυντές και βοηθούς διευθυντών, που χάνουν από 20%-55% των αποδοχών τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη δεχθεί κρούσεις από ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού για να αποχωρήσουν από τη ΔΕΗ. Ωστόσο το μέτρο, θίγει και 600 περίπου τεχνίτες που βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" της παραγωγής, δηλαδή ορυχεία, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Εκεί, έτσι και αλλιώς δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες, (έχουν νυχτερινά, αργίες κλπ), ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπερωρίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Έτσι, οι αποδοχές μπορεί να φτάνουν τις 7.000 ή 8.000 ευρώ. Η όποια περικοπή των αποδοχών αυτών κατά 15% ή 25%, θα στερήσει από τη ΔΕΗ τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες της για λειτουργία κρίσιμων μονάδων με έμπειρο προσωπικό.
Μείωση συντάξεων κατά 25%
Το τρίτο μεγάλο θέμα για το οποίο απεργΕί η ΓΕΝΟΠ αφορά στη μείωση της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, που στην πράξη σημαίνει μείωση των συντάξεων κατά 25%. Σημειώνεται ότι το 1999 αναγνωρίστηκε με νόμο η συμμετοχή των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, έναντι της οποίας το Δημόσιο συνεισφέρει στις δαπάνες του ταμείου.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr