Αναλυτικότερα, τονίζεται ότι, «η ελληνική κεφαλαιαγορά ναι μεν προέρχεται από ένα σύντομο ράλι ανακούφισης συνέπεια των πρόσφατων θετικών εξελίξεων, ωστόσο δε σημειώνει χαμηλά επίπεδα τζίρου. Τούτο αποδεικνύει ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά κινείται μέχρι τώρα περισσότερο από εγχώριους χρηματιστηριακούς οργανισμούς και λιγότερο από δυνάμεις του εξωτερικού. Εκτιμούμε ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να δούμε χρηματιστηριακό τζίρο σε υψηλότερα των 200 εκ ευρώ προκειμένου να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για διατήρηση του ανοδικού momentum. Όπως έχουμε επανειλημμένως επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει προεξοφλήσει ήδη την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, και η με αγελαίο τρόπο πώληση τίτλων όπως ΕΤΕ, ALPHA, ΟΠΑΠ και KΥΠΡΟΥ σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν συνιστάται. Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα βιώνει την οικονομική ύφεση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους οικονομικούς δείκτες, η οποία εκτιμούμε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια (βεβαίως όχι πάντοτε με την ίδια ένταση)».
Η άποψη της Merit ότι η αγορά βραχυχρόνια θα κινηθεί σε συνάρτηση με το δημοσιονομικά της Ελλάδας ουδόλως έχει αλλάξει. «Η καθημερινή μεταβλητότητα των spreads», υποστηρίζει η ΑΧΕΠΕΥ, «θα συνεχίσει να είναι καθοριστική για την κίνηση του Γενικού Δείκτη συναρτήσει επίσης και με το βαθμό δυσκολίας και επιτοκίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Πολύ πιθανή θεωρούμε τη μετατόπιση του κερδοσκοπικού ενδιαφέροντος σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία ή ακόμα και τα ομόλογα των ΗΠΑ ενώ ήδη διαφαίνεται μια διαφορετική προσέγγιση (θετικότερη) των ξένων οίκων ως προς τα ελληνικά ομόλογα. Επίσης θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την επενδυτική κοινότητα, κυρίως εγχώρια, ό,τι παρά το γεγονός ότι τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Γερμανοί κυβερνώντες δε πρόκειται να μιλήσουν δημόσια για διάσωση ή στήριξη της ελληνικής οικονομία ήδη μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει από δεκαπενθημέρου μηχανισμούς προστασίας των χωρών της Ευρωζώνης από κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Όσον αφορά την εγχώρια αγορά οι επιλογές της χρηματιστηριακής εταιρείας τα τελευταία χρόνια που ανακοινώνονται στις αρχές εκάστου έτους δεν θα είναι πολλές και θα επικεντρωθούν σε περίπου 20 μετοχές κυρίως μεγάλης κεφαλαιοποίησης μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η ΕΤΕ, η Τράπεζα Κύπρου, ο ΟΠΑΠ, η Coca Cola, Τιτάν και σε μερικές μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ξεχωρίζουν όπως η Σωληνουργεία Κορίνθου. «Αναμφίβολα», τονίζεται, «το 2010 και ενδεχομένως το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα είναι περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιους κλάδους, όπως ο κατασκευαστικός. Τέλος η σταθερή και παγιωμένη από καιρό (τουλάχιστον 16 μήνες) άποψη της MERIT όπως αυτή των ΗΠΑ, (παρά το πρόσφατα αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά λόγω κυρίως της μεταβλητότητας αλλά και των θετικών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων) δεν αλλάζει».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr