Σχέδιο απόφασης της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη που δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση, προτείνει οριζόντια τιμολόγηση 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες) για φωτοβολταϊκά ισχύος μικρότερης ή ίσης των 100 kW, και 320 ευρώ για φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, όταν μέχρι σήμερα η τιμή που ίσχυε ήταν της τάξης των 450-500 ευρώ. Όσο για τα μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 Kw , που τοποθετούνται σε στέγες κατοικιών και μικρών επιχειρήσεων, η τιμή προτείνεται να διατηρηθεί στα 550 ευρώ.
Το σκεπτικό της υπουργικής πρότασης, στηρίζεται στο ότι η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει «ωριμάσει» αρκετά και παρατηρείται συνεχής μείωση του κόστους εγκατάστασης, το οποίο από 6.000 ευρώ το εγκατεστημένο κιλοβάτ, πριν από μερικά χρόνια, σήμερα κινείται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 3.000 ευρώ. Έτσι κρίθηκε ότι δεν συντρέχει πλέον λόγος για υψηλή επιδότηση των φωτοβολταϊκών, μέσω της τιμής αγοράς της κιλοβατώρας (feed in tariff), καθώς η τιμολόγηση πρέπει να αντανακλά το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα των επενδύσεων.
Επιπλέον το υπουργείο επισημαίνει ότι η αναθεώρηση της τιμολόγησης στο μέλλον πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές εξελίξεις της αγοράς και στην εξέλιξη του κόστους παραγωγής. Προδιαθέτει δηλαδή και για περαιτέρω μειώσεις της τιμής αγοράς, με την αναμενόμενη μείωση του κόστους εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.
Μείωση τιμών μόνο για τα καινούργια
Η μείωση των τιμών θα αφορά μόνο στα έργα για τα οποία πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις αγοράς. Για όσα ήδη λειτουργούν ή έχουν υπογράψει σύμβαση, η τιμολόγηση θα συνεχίσει να γίνεται με τις σημερινές υψηλότερες τιμές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
«Θα φύγουν επενδύσεις από την Ελλάδα»
Στοπ σχέδιο της υπουργού, αντιδρούν οι εκπρόσωποι του χώρου , που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα ψάχνει για επενδύσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει την πόρτα σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, αυτό των φωτοβολταϊκών. «Εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, θα οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου τις μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις που σχεδιάζονται από ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά», επισημαίνουν στελέχη του κλάδου. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο μέχρι και για «δάκτυλο του αιολικού λόμπι», αφού όπως λένε μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η αύξηση στην τιμή της ενέργειας από αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μεταφέρουν οι εκπρόσωποι της αγοράς φωτοβολταϊκών με την προτεινόμενη μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών κατά 20%-30%, μειώνεται δραστικά ο δείκτης απόδοσης της επένδυσης ενός έργου εντός Ελλάδος. Για παράδειγμα στη γειτονική Βουλγαρία το feed in tariff είναι 380 ευρώ, με φορολογία 10% ενώ ο χρόνος έκδοσης μιας άδειας δεν υπερβαίνει τους 5 μήνες. Στην Ελλάδα προωθείται μείωση της τιμής από τα 407 στα 320 ευρώ, όταν ακόμη και σήμερα, αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2007 δεν έχουν πάρει άδεια εγκατάστασης. Ωστόσο οι επενδυτές που κατέθεσαν τότε αιτήσεις σχεδίασαν τα έργα με γνωστή τιμή στα 450 ευρώ η MWh, η οποία τον περασμένο Ιούνιο με υπουργική απόφαση μειώθηκε στα 407 ευρώ /MWh. Τότε μάλιστα είχε συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό πλάνο αποκλιμάκωσης της τιμής κατά 5% κάθε εξάμηνο (όχι 20% -30% όπως προτείνεται τώρα) για τα έργα που θα συνδέονταν μετά τον Ιούνιο του 2010. Επί της ουσίας η προτεινόμενη από το υπουργείο τιμολόγηση,- όπως λένε οι ίδιοι οι επενδυτές- ανατρέπει το σχεδιασμό πολλών εξ αυτών, ειδικά όσων τα έργα έχουν καθυστερήσει όχι εξαιτίας της αδράνειας των ενδιαφερομένων αλλά εξαιτίας της γραφειοκρατίας…
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr