Κυρίαρχο στοιχείο και στις δύο επιστολές, που φέρουν την υπογραφή του διευθυντή ασφάλειας προμηθειών και ενεργειακών αγορών Heinz Helbrecht, αποτελεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το «μπλοκάρισμα» από τον ΔΕΣΦΑ της εισόδου του πρώτου ιδιωτικού φορτίου συμπιεσμένου αέριου (LNG) στο εθνικό σύστημα αγωγών. Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι η Κομισιόν ζητά να μάθει ποια πρόστιμα θα επιβληθούν στον ΔΕΣΦΑ.
«Οι ελληνικές αρχές δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση»
Τόσο η μία, όσο και η άλλη επιστολή έχουν αποδέκτη τον απερχόμενο πρόεδρο της ΡΑΕ Σίμο Σιμόπουλο, και γίνεται σαφής αναφορά ότι «υπάρχει πιθανή παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων των κανονισμών αλλά και της οδηγίας για την αγορά του φυσικού αερίου». Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έλαβαν υπόψιν τους τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων αποφάσεων (που έλαβε ο ΔΕΣΦΑ) για τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς αερίου». Επισήμανση που αναφέρεται καθαρά στη τακτική καθυστερήσεων που ακολούθησε ο ΔΕΣΦΑ τον Δεκέμβριο προκειμένου να εμποδιστεί το ιδιωτικό φορτίο φυσικού αερίου.
Γιατί κατηγορείται ο ΔΕΣΦΑ από την Κομισιόν
Ειδικότερα η Ε.Ε. κατηγορεί το ΔΕΣΦΑ ότι δεν απάντησε στο αίτημα των ενδιαφερόμενων ιδιωτικών ομίλων, για πρόσβαση στις αποθηκευτικές του εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ως όφειλε, εντός 10 ημερών. Επιπλέον, αφήνει σαφείς αιχμές για την άρνηση του ΔΕΣΦΑ να συμμορφωθεί προς τις γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε άμεσα να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας για την αποθήκευση του ιδιωτικού φορτίου. Τότε, ο ΔΕΣΦΑ και παρά τις γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ, είχε επικαλεστεί ως πρόσχημα τη μη ύπαρξη εποχιακών τιμολόγιων, αιτιολογία που απορρίπτει η Ε.Ε. Για όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενημερωθεί για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ή που σκοπεύει να επιβάλει η ΡΑΕ σχετικά με τα όσα συνέβησαν το Δεκέμβριο.
«Δώστε μας αντίγραφο του νέου Κανονισμού αγοράς αερίου»
Με τη δεύτερη επιστολή της που εστάλη την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν απευθύνει προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση (η επιστολή κοινοποιείται και προς τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη) ότι πρέπει να λάβει πιο γενναία μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς, καθώς η ίδια δεν είναι ικανοποιημένη από την σημερινή κατάσταση. Κάνει γνωστό ότι έχει κινηθεί διαδικασία παράβασης σε βάρος της Ελλάδας και ειδικότερα αναφέρεται στον Κανονισμό Λειτουργίας της αγοράς, που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «στο παρελθόν προσχέδια του κανονισμού της αγοράς, δεν συμμορφώνονταν με τους όρους και κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου για την απελευθέρωση της αγοράς».
Για το λόγο αυτό ζητείται να υπάρξουν επαφές αλλά και να δοθεί στην Επιτροπή αντίγραφο του νέου κώδικα ώστε να διαπιστωθεί εάν διασφαλίζει την συμμόρφωση με τους κανόνες και τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr