Στην τεράστια αύξηση των δαπανών από τα 2 δις του 2003, συνέτειναν η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η διακοπή λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών του ΙΚΑ, όπως εισηγήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών τα μέλη κ. Αθ. Λοπατατζίδης και κ.Θ. Σακελλαρόπουλος.
Τιμές κατά... βούληση!
Τρία φαινόμενα, το Σύστημα Τιμών των ειδικών υλικών, η υποκατάσταση στη συνταγογράφηση παλαιών φαρμάκων και η αλλαγή στη συσκευασία έχουν πάρει τραγικές διαστάσεις και οδηγήσει σε συσσώρευση υπέρογκων χρεών τόσο τα νοσοκομεία όσο και Ταμεία.
Το Σύστημα Τιμών των ειδικών υλικών έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ζήτησης και ως εκ τούτου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία υλικών και αναλωσίμων έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία 10ετία. Επί παραδείγματι, χειρουργοί του ιδιωτικού τομέα με σημαντική παραγωγή ιδρύουν ΕΠΕ ώστε να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι την τεράστια διαφορά τιμής εισαγωγής και τιμής αποζημίωσης από τα ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την εισήγηση του Ειδικού στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, κ. Λοπατατζίδη, μια διαθερμία κοστίζει 5 ευρώ και αποζημιώνεται από τα ταμεία με 384 ευρώ, ενώ ένας γαστρικος δακτύλιος κοστίζει 250 ευρώ και αποζημιώνεται από τα ταμεία με 3.450 ευρώ.
Την κατάσταση χειροτερεύει το φαινόμενο της υποκατάστασης στη συνταγογράφηση παλαιών, ασφαλών, αποτελεσματικών και φτηνών φαρμάκων με άλλα παρόμοια αλλά κατά πολύ ακριβότερα. Για παράδειγμα, παλαιό φάρμακο για το σακχαρώδη διαβήτη που κόστιζε 2,41 ευρώ υποκαταστάθηκε με νέο που κοστίζει 130,26 ευρώ. Αντιυπερτασικό που κόστιζε 2,25 ευρώ υποκαταστάθηκε με νέο που κοστίζει 72,32 ευρώ, ενώ παλαιό αντιψυχωσικό φάρμακο με τιμή 2,53 ευρώ υποκαταστάθηκε με νέο τιμής 144,37 ευρώ.
Επιπλέον, η αλλαγή στη συσκευασία των φαρμάκων με αντικατάσταση μικρότερων συσκευασιών από μεγαλύτερες, έχει ως αποτέλεσμα να μένει αχρησιμοποίητος μεγάλος αριθμός χαπιών. Επί παραδείγματι, ένα φάρμακο που με την παλαιά συσκευασία είχε 18 ταμπλέτες στο κουτί και κόστιζε 3,03 ευρώ, στη νέα συσκευασία έχει 42 ταμπλέτες και τιμή 6,22 ευρώ.
Γιατί δεν πληρώνουν οι εταιρείες
Το κύριο επιχείρημα που επικαλούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να μην αποδίδουν το 3% στα ταμεία και μάλιστα να καταφεύγουν και στη δικαιοσύνη προκειμένου να ‘τη γλιτώσουν’ είναι ότι δεν ξέρουν πόσα χρωστάνε σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Πράγματι τα ταμεία δεν ξέρουν τι διεκδικούν και από ποιον λόγω της έλλειψης μηχανογράφησης.
Σύμφωνα με τον κ. Λοπατατζίδη, το 2003 το ΙΚΑ είχε κατορθώσει με πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού μηχανισμού – που δεν προχώρησε για τεχνικούς λόγους – να διαπιστώσει όλων των ειδών τις παραβάσεις. Για παράδειγμα, ασθενής είχε συνταγές για πάνω από 260 κουτιά φάρμακα σε ένα μήνα, ενώ σε άλλη περίπτωση γιατρός έγραφε το 63% των συνταγών από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία.
Τέλος, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, επιβάλλουν τιμές και φάρμακα σχηματίζοντας καρτέλ, που επικαλούνται έλλειψη φαρμάκων, εμποδίζοντας έτσι τις προσπάθειες της εκάστοτε κυβέρνησης για έλεγχο, ενώ ο υφυπουργός κ. Κουτρουμάνης, τόνισε ότι και τα ταμεία πρέπει να ασκούν το ρόλο τους ως αγοραστές καθώς και τα νοσοκομεία ‘’μας κλέβουν’’.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr