Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «ήδη υπάρχει τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, και σε περίπτωση που προχωρούσαμε στο νέο φόρο, οι φορολογούμενοι θα επωμίζονταν το βάρος αυτών που εισφοροδιαφεύγουν».
Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι κατεβλήθει από το υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 580 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών για το 2009, ενώ προβλέπεται ότι θα καταβληθούν επιπλέον 630 εκατ. ευρώ το 2010, γεγονός που ο κ. Ρωμανιάς (ΓΣΕΕ) χαρακτήρισε ''θετικότατο''.
Τα δύο υπουργεία προσανατολίζονται σε έξτρα χρηματοδότηση, και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κοινή διαχείριση αποθεματικών των Ταμείων, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει διαχείριση ή εκποίηση ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά πως ‘’αν ο ασφαλιστικός φορέας δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τότε δεν μπορεί, δεν πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων. Η διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων θα υπόκειται σε έλεγχο μεγάλων ανεξάρτητων εταιριών ορκωτών λογιστών. Τα δύο υπουργεία προσανατολίζονται επίσης σε δημιουργία κοινών μηχανισμών παρακολούθησης και είσπραξης ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση στα ταμεία θα προέλθει μεταξύ άλλων και από το διαχωρισμό κλάδων υγείας και περίθαλψης, την ενίσχυση πόρων μέσω του ΠΣΑ, τα αυξημένα έσοδα από την αποκρατικοποίηση αλλά και το ΦΠΑ προς το κεφάλαιο αλληλεγγύης (από την πάταξη της φοροδιαφυγής) στα υψηλότερα έσοδα που θα καταβάλλονται στο ΙΚΑ χάρη στην ενίσχυση του ΑΕΠ.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και σε προτάσεις προς συζήτηση, όπως την αύξηση του ποσοστού των εσόδων του ΦΠΑ που αναλογούν στο κεφάλαιο αλληλεγγύης – στο 4% σήμερα -, τη σύνδεση χρηματοδότησης των Ταμείων με πόρους εκτός προϋπολογισμού αλλά και τη σύνδεση με ειδικό φόρο όπως σε καύσιμα και τυχερά παιχνίδια.
Ψαλίδι στις φαρμακευτικές δαπάνες
Στο επίκεντρο της συνάντησης μετά την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών – λόγω έλλειψης χρόνου – βρέθηκε η περιστολή των φαρμακευτικών δαπανών. Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις δύο πράξεις ΙΚΑ της περασμένης εβδομάδας, με τις οποίες εξοικονομούνται περί τα 50 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ με νέες διατάξεις που θα προστεθούν σε ανάλογα νομοσχέδια είτε του υπουργείου Εργασίας είτε του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθούν εντός του επόμενου 10ήμερου στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν στα 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κατά τη συνεδρίαση, τονίστηκε ιδιαίτερα από τα μέλη και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων το τεράστιο πρόβλημα στα φάρμακα και τα καρτέλ των εταιριών, ενώ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη συνεργασίας των φορέων, μηχανογράφησης του συστήματος και επανακοστολόγησης των φαρμάκων. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ζημιά των Ταμείων από τις φαρμακευτικές δαπάνες ανέρχεται σε περίπου 3,5 – 4 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι πέρα από τις φαρμακοβιομηχανίες ‘’και τα νοσοκομεία μας κλέβουν’’, οπότε τα Ταμεία πρέπει να ασκούν το ρόλο τους ως αγοραστές. Είπε επίσης, ότι ο στόχος εξοικονόμησης 1 δισ. ευρώ φέτος ''είναι εφικτός''.
Σημειώνεται πως το θέμα του εξορθολογισμού συστήματος ασφάλισης υγείας αντιμετωπίζεται από κοινού με το υπουργείο Υγείας, ενώ η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου θα συμμετέχει στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών (23/2) όπου μαζί με τον κ. Λοβέρδο θα ανακοινώσουν τη διάσπαση του συνταξιοδοτικού από τον κλάδο ασθένειας και υγείας.
Δομικές αλλαγές στην ατζέντα της Επιτροπής
Σήμερα έκλεισε ο πρώτος κύκλος του διαλόγου για το ασφαλιστικό, αυτός της χρηματοδότησης του συστήματος (εκτός από τις αναπηρικές συντάξεις, όπου θα συζητηθούν ελλείψει χρόνου στην επόμενη συνεδρία). Στις 9 Φεβρουαρίου, ήτοι την επόμενη Τρίτη, ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, αυτός των δομικών αλλαγών. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα παρουσιάσουν στην Επιτροπή την κυβερνητική πρόταση για τις δομικές αλλαγές.
Φωτεινή Πούλη
[email protected]Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr