Η συνάντηση όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο έγινε ύστερα από αίτημα του επιχειρηματία, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρεται έντονα για έργα πράσινης ανάπτυξης και μάλιστα για τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από σκουπίδια. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης όσο και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και ΑΠΕ, Γενικός Γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης.
Ο συγκεκριμένος όμιλος δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα. Τα πρώτα εργοστάσια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με πρώτη ύλη επεξεργασμένα απορρίμματα, σχεδιάζονται ήδη ώστε μέχρι το 2011 να παράγουν ρεύμα από σκουπίδια.
ΔΕΗ- Urbaser
Ένα από αυτά θα είναι της ΔΕΗ, στο πρώτο εξάμηνο του 2009 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Urbaser, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει η Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη από κοινού με τον γαλλικό όμιλο της Suez και ο Άκτωρ.
Το όφελος από τη λειτουργία των μονάδων αυτών θα είναι διπλό. Δεν είναι μόνο ότι θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με μια τεχνολογία που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον, αλλά επίσης ότι θα μειωθεί κατά χιλιάδες τόνους ο όγκος των σκουπιδιών που σήμερα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα χωρίς καμία επεξεργασία σε χωματερές.
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ μελετάται να κατασκευαστεί σε έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας, ωστόσο η τελική του θέση θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Ο συνεταίρος της ΔΕΗ, η ισπανική Urbaser, αποτελεί μέλος του γκρουπ ΑCS, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο στη διαχείριση απορριμμάτων, με παρουσία σε 20 χώρες διεθνώς. Η ισπανική εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται απόβλητα σε τουλάχιστον 100 δήμους παγκοσμίως εξυπηρετώντας 12 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία είχε συμμετάσχει και στη διαχείριση των απορριμμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004.
Άγνωστη στην Ελλάδα
Αν και η τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη Δυτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, είναι ακόμη άγνωστη στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα, τα αστικά απόβλητα να εναποτίθενται χωρίς καμιά επεξεργασία σε χωματερές σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για το περιβάλλον. Συχνά η Ελλάδα χρεώνεται με τσουχτερά πρόστιμα από τις Βρυξέλλες, ενώ την ίδια ώρα η περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και αυστηρότερη.
Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλοι ιδιωτικοί φορείς ενώ αρκετοί μεγάλοι Δήμοι σχεδιάζουν να προκηρύξουν αυτοχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία η ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr