Δεκαπεντάλεπτη συνομιλία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο, άλλωστε, διατηρεί μακρόχρονη φιλική σχέση, είχε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 40ού παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Οι δύο άνδρες και παλιοί φίλοι συζήτησαν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την καταστροφή της Αϊτής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «παλεύουμε για την οικονομία και τελικά θα τα καταφέρουμε», κάτι το οποίο συμμερίστηκε και ο κ. Κλίντον, ο οποίος σημείωσε ότι γνωρίζει πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί από επιτυχία, ενώ τόνισε ότι μπορεί να προσβλέπει στη βοήθεια του.
Κλίντον και Παπανδρέου συζήτησαν και για την καταστροφή στην Αϊτή, ο δε πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη το Γ.Παπανδρέου για την παρουσία των Ελλήνων διασωστών στην χώρα, οι οποίοι ανέσυραν από τα ερείπια έναν επιζώντα από τον καταστροφικό σεισμό.
Γενικότερα, κρίσιμες είναι οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός από σήμερα στο Νταβός, με τη «δαμόκλειο σπάθη» του spread να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των οικονομικών εταίρων της χώρας και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Χτες η ελληνική αγορά βρέθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2009 κάτω από τις 2000 μονάδες, την ώρα που το spread έφτασε στα ιστορικά υψηλά (μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ) των 370 μονάδων βάσης.
Ο κ. Παπανδρέου, την Τρίτη στο Στρασβούργο, δεσμεύτηκε ότι «πρέπει, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε», μεταφέροντας σαφώς στο μήνυμα που θέλει να περάσει μέσω του «μαραθωνίου επαφών» που πραγματοποιεί από την αρχή της εβδομάδας. Παράλληλα, "σταματημό" δεν έχουν τα δημοσιεύματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τα οποία τη βάζουν για μία ακόμα μέρα στο στόχαστρο, με τις δηλώσεις και τα σχόλια αξιωματούχων να αντικρούονται. Τελικά θα τα καταφέρει ή όχι η Ελλάδα; Έχει πτωχεύσει ή είναι ένα βήμα πριν το γκρεμό;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν θα αφήσει την ευκαιρία να τα διαψεύσει ούτε και στο Νταβός, πείθοντας για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και την αντοχή που μπορεί να επιδείξει η ελληνική οικονομία απέναντι στα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της ομιλίας του, θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα δημοσιογράφων (κυρίως) όπως για την ενδεχόμενη χρεοκοπία, την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου εκεί θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, με κεντρικό θέμα την οικονομία της ευρωζώνης και τον ρόλο της Ελλάδας. Μάλιστα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις αναφορικά με τη δυσπιστία των ευρωπαίων σχετικά με τις ελληνικές δεσμεύσεις, και να αποσυνδέσει την κυβέρνηση του από τα φαινόμενα αναξιοπιστίας τους παρελθόντος. Μάλιστα, θεωρείται ότι έτσι θα προετοιμαστεί το «έδαφος» ώστε να μεταβεί μία μέρα μετά στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχεται το Συμβούλιο Κορυφής εκτάκτως, με κεντρικό θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση.
Το διήμερο 15-16 Φεβρουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανοίξει και το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, αφού θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκεπτόμενος τη Μόσχα. Πέραν του θέματος των αγωγών, θα συζητήσει θέματα ευρύτερου οικονομικού περιεχομένου, καθώς και θέματα όπως το Κυπριακό και το Σκοπιανό.
Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr