Το νέο καθεστώς που αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας (του 2006), προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής, για να πουληθεί ή να ενοικιασθεί ένα ακίνητο, θα πρέπει να διαθέτει μια ενεργειακή «ταυτότητα» που θα εκδίδεται από πιστοποιημένους μηχανικούς και που θα το κατατάσσει σε κλιμάκια (όπως ακριβώς συμβαίνει με τις λευκές ηλεκτρικές συσκευές), αναλόγως του πόσο ενεργοβόρο είναι.
Τα κλιμάκια αυτά θα επηρεάζουν και την τελική του τιμή, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Αν για παράδειγμα κάποιος πουλάει ένα παλαιό διαμέρισμα έναντι 100.000 ευρώ στου Ζωγράφου, αλλά η «πράσινη» ταυτότητα δείχνει ότι βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη, είναι δηλαδή εξαιρετικά δαπανηρό ως προς την κατανάλωση ενέργειας, τότε ο αγοραστής θα μπορεί να διεκδικήσει χαμηλότερη τιμή. Αντίθετα, ένα διαμέρισμα στον ίδιο ακριβώς όροφο, με τα ίδια χαρακτηριστικά (επιφάνεια, διάταξη, κλπ) που έχει υποστεί όμως παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να είναι ενεργειακά λιγότερο «σπάταλο», θα καταλαμβάνει υψηλότερο βαθμό στην «πράσινη» κατάταξη, και άρα θα πωλείται ακριβότερα.
Τι συμβαίνει στην Ευρώπη
Τέτοιες διαφορές τιμών ακόμη και στο ίδιο κτίριο έχουν καταγραφεί για παράδειγμα στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στο Βερολίνο και σε αρκετές πρωτεύουσες σκανδιναβικών χωρών, όπου επειδή εφάρμοσαν την σχετική Οδηγία πολύ πριν από την Ελλάδα, οι επιπτώσεις της έχουν πλέον ενσωματωθεί από την κτηματαγορά στην καθημερινή της λειτουργία, χωρίς να προκαλούν καμία εντύπωση.
Ο, τι ακριβώς ισχύει στην περίπτωση της πώλησης ενός σπιτιού, θα ισχύει και με το ύψος του ενοικίου για ένα διαμέρισμα, κατάστημα ή γραφείο. Όπως ο αγοραστής, έτσι και ο υποψήφιος ενοικιαστής θα προτιμά να νοικιάσει ένα ακίνητο που θα είναι μεν ακριβό (εφόσον έχουν γίνει κάποιες εργασίες) αλλά θα κάνει γρήγορα απόσβεση λόγω της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας , αντί να μισθώσει ένα άλλο που ναι μεν θα το πληρώσει φθηνά αλλά θα του κοστίζει ακριβά εξαιτίας των υψηλών κοινοχρήστων και λογαριασμών ηλεκτρικού…
Με λίγα λόγια, εκατομμύρια ελληνικά ακίνητα που κτίστηκαν χωρίς ενεργειακές προδιαγραφές, ειδικά όσα ανεγέρθηκαν πριν το 1980 –διότι τότε στην Ελλάδα δεν υπήρχε ακόμη κανονισμός θερμομόνωσης- είτε θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά είτε θα τα απαξιώσει η ίδια η αγορά. Εκτιμάται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκει πάνω από 1 εκατομμύριο ακίνητα.
Κόστος 18.000 ευρώ για σπίτι 120 τ.μ.
Γενικά το κόστος παρεμβάσεων για τα κτίρια που κτίστηκαν πριν από το ’80, είναι σημαντικό. Όπως επισημαίνουν έμπειροι κατασκευαστές, το κόστος των εργασιών για να γίνει ένα κτίριο «πράσινο» μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10% του συνολικού προϋπολογισμού για την ανέγερση μιας οικοδομής. Γι’ αυτό και λίγοι θα προχωρήσουν από μόνοι τους σε ενεργειακές παρεμβάσεις στα σπίτιά τους, αν δεν δοθούν από την πολιτεία γενναία κίνητρα. Εκτιμάται για παράδειγμα, ότι σε διαμέρισμα 120 τ.μ. που κρίνεται ενεργοβόρο δύο είναι οι πιο σημαντικές εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να εξοικονομηθεί το 45% της καταναλισκόμενης ενέργειας. Η αλλαγή κουφωμάτων πόρτας και παραθύρων με διπλά τζάμια που κοστίζει πάνω από 12.000 ευρώ, και η εξωτερική θερμομόνωση, για την οποία απαιτούνται άλλα 6.000 ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές αποσβένονται σε διάστημα 6- 8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης.
Τα γυάλινα κτίρια της Κηφισίας…
Εκεί όπου το κόστος θα είναι πολύ δαπανηρό, θα είναι στα παλαιά κτίρια γραφείων με μεγάλες τζαμαρίες, που κτίστηκαν στη δεκαετία του ‘ 80, σαν κι αυτά που βρίσκει κανείς στην λεωφόρο Κηφισίας. Τα γυάλινα κτίρια για παράδειγμα, και ειδικά όσα διαθέτουν «μη ανοιγόμενα» κουφώματα, θεωρούνται ιδιαίτερα «σπάταλα», και θα είναι τόσο υψηλό το κόστος των ενεργειακών παρεμβάσεων, ώστε ίσως να κρίνεται και ασύμφορο. Στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί η αξία μεταπώλησης και ενοικίασής τους θα πέσει κατακόρυφα, γεγονός που ίσως φέρει ανακατατάξεις στην αγορά γραφείων, οδηγώντας πτωτικά τα ενοίκια σε αρκετές παραδοσιακές πιάτσες .
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr