Οι κερδοσκοπικές κινήσεις μάλλον δεν έχουν τέλος. Από τις αρχές του χρόνου ξένοι οίκοι έχουν πάρει απόφαση να μειώσουν την έκθεσή τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όχι γιατί οι μετοχές και οι αποτιμήσεις τους δεν είναι ελκυστικές, αλλά γιατί η χώρα είναι υψηλού ρίσκου πια. Αν το 2009 οι ξένοι τζίραραν στο Χ.Α. 24 δισ. ευρώ και πούλησαν τα 23 δισ. ευρώ, πλέον προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις του εναπομείνατος 1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των εισροών/εκροών της περασμένης χρονιάς.
Θα πρέπει ταυτόχρονα προστεθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες κινήσεις short κι αυτό προκύπτει από το program trading στις τραπεζικές μετοχές. Θεωρητικά, αναφέρουν αναλυτές, τα τεχνικά σημάδια στήριξης για τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών θα μπορούσαν να εντοπιστούν κοντά στις λογιστικές τους αξίες, αλλά η απόσταση σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλό παραμένει ακόμα μεγάλη, ειδικά για περιπτώσεις τίτλων, όπως αυτός της Εθνικής. Οι τράπεζες και κατ' επέκταση οι υπόλοιπες μετοχές, πληρώνουν το μάρμαρο του ρίσκου χώρας που είναι ενσωματωμένο στις αποτιμήσεις τους, αναφέρουν οι ίδιοι.
Ταυτόχρονα, είναι έκδηλη η ανησυχία για την διάρθρωση των οικονομικών τους στοιχείων στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 και βεβαίως το ύψος των προβλέψεων για επισφάλειες που θα προβλέπουν στις οικονομικές τους καταστάσεις. Το τελευταίο διάστημα, που το «κλήμα παραμένει... στραβό» έχουν κάνει το γύρο της αγοράς φήμες για χρεοκοπίες και λουκέτα εισηγμένων εταιρειών, ή ότι εταιρείες του ταμπλό βρίσκουν τα τραπεζικά γκισέ κλειστά με συνέπεια να μην καθίσταται εύκολη η χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το «R» η μετοχή της MIG πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να προσεγγίσει τα επίπεδα Απριλίου 2009, καθώς κινείται ακόμα και κάτω από τα επίπεδα αυτά, υποχωρώντας κατά 45,74%. Πτώση 34,73% καταγράφεται στον ΟΠΑΠ σε σχέση με το εξεταζόμενο διάστημα, 23,56% για την Ιντραλότ, 16,16% για τη ΔΕΗ, 13,18% για την Ελλάκτωρ, 10,61% για τη Βιοχάλκο, 10,52% για τον ΟΤΕ, 8,33% για την Πειραιώς, 3,06% για τον Μυτιληναίο, ενώ στα όρια βρίσκεται η μετοχή της Τιτάν. Από τον Mid Cap πρωταγωνιστής των απωλειών σε σχέση με το επίμαχο διάστημα είναι η Μηχανική με απώλειες 38,6%, Alapis 30,3%, Bωβός 24,5%, Sprider 23,8%, Yγεία 21,9%, Γενική 20,4%, ΔΟΛ 19,2%, Forthnet 19% Ιατρικό 17,8%, J&P Αβαξ 16,9%, Σωληνουργεία Κορίνθου 16,3%.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr