Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΟΤΕ, ο υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι ‘’μελετώντας τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ διαπιστώνω με έντονη ανησυχία την έκρηξη των ελλειμμάτων από 136 εκ. ευρώ το 2000, στα 850 εκατ. ευρώ το 2009 και την τεράστια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των ελλειμμάτων αυτών, πέραν των επιβαρύνσεων από την εθελούσια έξοδο περίπου 5.500 υπαλλήλων, για την οποία γίνεται εκ νέου κοστολόγηση.’’Από τη σχετική μελέτη προκύπτει ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 1-1-2009 έως 31-12-2010 θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 142 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ελλειμμάτων του κλάδου σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ποσό που τώρα καλείται να καταβάλει ο Οργανισμός.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λοβέρδος καλεί τον κ.Βουρλούμη ‘’να αναλάβει τις ευθύνες του’’ τόσο από τις εθελούσιες εξόδους όσο και από την ένταξη του ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού του Οργανισμού (ΤΑΠ_ ΟΤΕ) στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και να καταβάλλει μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτά αλλά και τα οργανικά ελλείμματα.
Στην έτερη επιστολή προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ο κ. Λοβέρδος ‘’ενόψει του ότι οι εταιρίες «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.», «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.», και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε.» έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδική εκκαθάρισης δημοσίων επιχειρήσεων,’’ καλεί τη διοίκηση να προβεί άμεσα στην αναγγελία όλων των απαιτήσεων, ύψους 660 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας καλεί τη διοίκηση του ΙΚΑ να ερευνήσει άμεσα τη δυνατότητα λήψεως διωκτικών μέσων κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση εταιριών και να ενημερώσει το υπουργείο εντός πέντε ημερών.
Αντίθετοι στον άμεσο νέο φόρο οι κοινωνικοί εταίροι - Στις 15 Μαρτίου το πόρισμα
Νωρίτερα του αναμενομένου, στις 15 Μαρτίου από 30 Απριλίου, εκτιμά ο υπουργός Εργασίας ότι θα είναι έτοιμο το πόρισμα για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών, στο επίκεντρο βρέθηκε το ''καυτό'' θέμα του ασφαλιστικού φόρου. Υπέρ τάχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Αγγ. Στεργίου, που υπέβαλε προτάσεις άμεσης φορολογίας. Εντονα αντίθετοι στον άμεσο φόρο παραμένουν οι κοινωνικοί φορείς - ειδικά όπως τονίστηκε σε περίοδο ύφεσης - που προσανατολίζονται περισσότερο σε ενίσχυση του συστήματος από ποσοστά υπαρχόντων φόρων. Ακόμη, έγιναν παρατηρήσεις για την καταβολή των θεσμοθετημένων οφειλών του Δημοσίου στα Ταμεία.
Ο κ.Γ. Ρωμανιάς (ΓΣΕΕ) εισηγήθηκε νέες πηγές χρηματοδότησης του συστήματος - μία από αυτές ο φόρος mini Tobin - ξεκαθαρίζοντας όμως ότι πρόκειται για πρόσκαιρες πηγές που θα ισχύσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα (5-10 χρόνια αναλόγως των αποδόσεων).
Οι προτάσεις που εισηγήθηκε για νέες πηγές για την ενίσχυση του ασφαλιστικού κουμπαρά περιλαμβάνουν ποσοστό από τις εισπράξεις εξ άμεσων φόρων του προϋπολογισμού, μεταβίβαση ακινήτων αντί μετρητών με τις εκάστοτε αναπροσαρμογές της αντικειμενικής αξίας ακινήτων και εκτάσεων γης του δημοσίου (και της εκκλησιαστικής περιουσίας), ειδική εισφορά μέσω της διαδικασίας ρύθμισης των ημι-υπαίθριων χώρων, επιβάρυνση στους εργολάβους ένα μικρό ποσοστό επί της αξίας των δημοσίων έργων. Επίσης, επιβολή ειδικής εισφοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις δαπάνες συμμετοχής στα τυχερά παιχνίδια τις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών, τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια, αλλά και έκτακτη φορολόγηση κερδών των επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών. Μέσω των νέων πηγών ο κ.Ρωμανιάς εκτιμά την ενίσχυση του αποθεματικού σε 3,5 δισ. ετησίως.
Πάντως, τον τελευταίο λόγο φαίνεται πως έχουν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, κ. Λοβέρδος και Παπακωνσταντίνου αντίστοιχα, καθώς από κοινού θα ανακοινώσουν όσα έχουν συμφωνήσει για τον φόρο - πόρο, έχοντας επεξεργαστεί προηγουμένως - σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο - τις προτάσεις της Επιτροπής.
Φωτεινή Πούλη[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr