Σύμφωνα με στοιχεία της CMA Data Vision και του business insider που παρακολουθoύν τον κίνδυνο κάθε χώρας με βάση τα credit default swaps (CDs) δηλαδή τα ασφάλιστρα έναντι του αναλαμβανόμενου κινδύνου, η Βενεζουέλα τοποθετείται στην πρώτη θέση ρίσκου, αποτελώντας τη χώρα με το πιο «ριψοκίνδυνο» χρέος στον πλανήτη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται και αυτή στο τόπ-τεν των υποψηφίων προς χρεοκοπία.
Η Βενεζουέλα με χρέος περί τα 50 δις. δολάρια, φιγουράρει λοιπόν πρώτη στην κορυφή του τοπ τεν των υποψηφίων προς χρεοκοπία χωρών με πιθανότητα χρεοκοπίας περί το 58%. Η χώρα του Τσάβες διολίσθησε σε ύφεση στο τρίτο τρίμηνο και έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στη Λατινική Αμερική, ενώ τον τελευταίο καιρό ο Τσάβες αρχίζει να κρατικοποιεί μικρές ιδιωτικές τράπεζες για να αποφύγει τα χειρότερα.
Η Ουκρανία περνά στη δεύτερη θέση, με πιθανότητα πτώχευσης περί το 55%. Η οικονομία της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, άμεσα εξαρτημένη από τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, η κρατική εταιρεία της Naftogaz κατάφερε επιτυχώς να αναδιαρθρώσει το χρέος, της ύψους 1,6 δισ. δολαρίων στις αρχές Οκτωβρίου. Η Moody’s αξιολόγησε πρόσφατα το χρέος της χώρας, που αγγίζει συνολικά τα 99 δις. δολ- 15,2 δις. το εξωτερικό και 83,7 το εγχώριο- με Β2, καθώς βλέπει το έλλειμμα προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο 7% του ΑΕΠ το 2010.
Ακολουθεί η Αργεντινή στην τρίτη θέση της κατάταξης με πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής 49,1%. Το συνολικό χρέος της φέρεται να βρίσκεται κοντά στα 141 δισ. δολάρια. Το υψηλό χρέος της χώρας και η κακή δημοσιονομική της κατάσταση ανάγκασε πρόσφατα τη Fitch να δεν θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας, ακόμη κι αν καλύψει τις βραχυπρόθεσμες δανειακές της υποχρεώσεις.
Το Πακιστάν φιγουράρει στην τέταρτη θέση, με το εξωτερικό –μόνο- χρέος να βρίσκεται στα 55 δις. δολάρια. Η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν βοηθά καθόλου την οικονομία, ενώ και η διεθνής κρίση έχει επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της ασιατικής χώρας.
Η Λετονία βρίσκεται στην Πέμπτη θέση, με τον τραπεζικό κλάδο να χρειάζεται άμεση ενίσχυση με ρευστότητα, μετά την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 18,4% το τρίτο τρίμηνο του 2009. Το χρέος της χώρας υπολογίζεται κοντά στα 20 δις. δολ. ή στο 60% του ΑΕΠ. Το Ντουμπάι βρίσκεται στην έκτη θέση, με το συνολικό χρέος της χώρας να αγγίζει τα 80 δις. δολ. εκ των οποίων τα 59 δις. είναι τα χρέη της κρατικής εταιρίας Dubai World. Παρά τα υψηλά χρέη, η ασπίδα του Αμπου Ντάμπι αναμένεται να προστατεύσει το εμιράτο από την πιθανότητα χρεοκοπίας.
Πίσω από την άγρια χτυπημένη από την κρίση Ισλανδία, όπου ο τραπεζικός κλάδος κατέρρευσε ως αποτέλεσμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, ακολουθεί η Ελλάδα με πιθανότητα 17,4% αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους της, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Αναλυτές της Deutsche Bank μάλιστα θεωρούν ότι καθώς το υφιστάμενο χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 254 δισ. ευρώ, έναντι 51 δισ. ευρώ που διέθετε η Ρωσία όταν πτώχευσε και 57,2 δισ. ευρώ τα οποία η Αργεντινή δεν κατόρθωσε να αποπληρώσει, μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα έχει αρνητικότατες συνέπεις όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's έχει σημάνει συναγερμό για αυτήν την επικίνδυνη αύξηση του κρατικού χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώντας ακόμη και μεγαθήρια όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία να παρουσιάσουν σχέδια για τη διαχείριση του χρέους τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησής. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Καλιφόρνια (της οποίας το χρέος υπολογίζεται κοντά στα 600 δις. δολάρια) και ο Λίβανος.
Στον αντίποδα, η Νορβηγία θεωρείται η χώρα με το πιο ασφαλές χρέος στον κόσμο με κίνδυνο στάσης πληρωμής μόλις 1,4% και ακολουθεί η Γερμανία στη δεύτερη θέση.
«Το 2010 θα είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος όσον αφορά στο κρατικό χρέος. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αυξηθούν παγκοσμίως, εξέλιξη που θα αποκαλύψει το πραγματικό κόστος της χρηματοοικονομικής κρίσης. Γι΄αυτό και οι περισσότερες κυβερνήσεις ίσως να μην έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν έως το 2012 για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους», αναφέρει ο Πιέρ Καγιετό, στέλεχος της Moody's, μια επισήμανση που ταιριάζει γάντι και στην περίπτωση της χώρας μας.
Μάνος Ρούσσος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr