Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Boersen-Zeitung, όπως αναφέρει το Reuters, ο Moritz Kraemer σε άρθρο του, δε θεωρεί ότι κάποια χώρα θα αποχωρήσει από τη ζώνη των 16, καθώς οι συνέπειες μια τέτοιας κίνησης υπερβαίνουν τα οφέλη.
Αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας, ο Kraemer, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει ήδη υποβαθμιστεί από τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης κατά το προηγούμενο έτος, εκτιμά πως η αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ θα σήμαινε την περαιτέρω υποβάθμιση του κρατικού χρέους κατά περίπου τέσσερις βαθμίδες, δηλαδή στο κατώτερο κλιμάκιο "speculative grade" (BB+ ή και χαμηλότερα) από "investment grade" που βρίσκεται τώρα
Σημειώνεται ότι η S&P έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με "BBB+".
Επιπλέον, εάν η Ισπανία, η Πορτογάλια ή η Ιταλία επίσης έφευγαν από την ευρωζώνη, τότε η αξιολόγηση τους θα έπεφτε κατά δύο με τρεις βαθμίδες.
Αυτοί οι υπολογισμοί, όπως υπογραμμίζει η S&P, δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα του ξεσπάσματος μίας σοβαρής εγχώριας πολιτικής κρίσης.
Εάν μία χώρα, φεύγοντας από το ευρώ, «μετέφραζε», όπως θα ήταν λογικό, πλέον το δημόσιο χρέος της στο εγχώριο νόμισμά της, τότε, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο και θα οδηγούσε την χώρα σε βέβαιη πτώχευση.
Αν και η ΕΚΤ έχει πει πως δεν υπάρχει πιθανότητα να σπάσει το ευρώ, σημειώνει ο αναλυτής, κάποιοι ειδικοί έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα και ασχολούνται έντονα με αυτό το ενδεχόμενο, καθώς οι επενδυτές απαιτούν ένα όλο και υψηλότερο premium απόδοσης, για να διατηρήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα κρατικά ομόλογα χωρών με προβληματικά δημοσιονομικά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr