Αν και το TARP ήταν προγραμματισμένο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να το επεκτείνει έως τον επόμενο Οκτώβρη, σε μία προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των ιδιοκτητών κατοικιών, αλλά και των μικρών επιχειρήσεων. Μετά, λοιπόν, από πάνω από ένα χρόνο, ποια είναι τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα που ναι μεν έλαβαν, αλλά και κατάφεραν να αποπληρώσουν τα κεφάλαιά τους;
Βank of America
Κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων αναγκάστηκε να λάβει από την κυβέρνηση μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η Bank of America (BoA), η οποία την 1η Δεκεμβρίου του 2009, πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ώστε να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές που είχε πουλήσει μέσω του προγράμματος TARP τον Οκτώβρη του 2008. Έτσι, στις 9 Δεκεμβρίου, η BoA προχώρησε στην αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων, μετά την άντληση 18,8 δισ. δολαρίων μέσω της πώλησης νέων κοινών μετοχών.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που η Bank of America κάνει πράξη το σχέδιο αποπληρωμής των χρημάτων των φορολογουμένων», είχε δηλώσει το υπουργείο, το οποίο τόνισε ότι «καθώς οι τράπεζες αντικαθιστούν τα χρήματα που έλαβαν από το κράτος με ιδιωτικά κεφάλαια, αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, οι φορολογούμενοι ικανοποιούνται, ενώ μειώνεται η άνευ προηγουμένου ανάμειξη της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα».
Σημειώνεται ότι η ΒοΑ ήταν ανάμεσα στις εννιά μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που έλαβαν κρατικά κεφάλαια, τα οποία «θα βοηθούσαν στην ενίσχυση των υγιών τραπεζών σε δύσκολους καιρούς», όπως είχαν επισημάνει οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Federal Reserve έχει δώσει στην τράπεζα διορία έως το καλοκαίρι για να αποφασίσει ποιες δραστηριότητες της θα πουλήσει, ώστε να ενισχυθούν τα κεφάλαιά της κατά 4 δισ. δολάρια.
Wells Fargo
Παρά τις ανησυχίες των αναλυτών, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ κατάφερε να αποπληρώσει κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολαρίων, αντλώντας 12,25 δισ. δολάρια από τη διάθεση νέων μετοχών. Ακόμη, η Wells Fargo πλήρωσε μερίσματα 131,9 εκατ. δολαρίων προς την αμερικανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των πληρωμών από μερίσματα στα 1,44 δισ. δολάρια από την έκδοση των προνομιούχων μετοχών τον Οκτώβριο του 2008.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο συνεχίζει να κατέχει δικαιώματα για την αγορά σχεδόν 110 εκατ. μετοχών της Wells Fargo με τιμή άσκησης τα 34,01 δολάρια ανά μετοχή.
«Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το χρέος μας με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών φορολογούμενων, των πελατών μας και των επενδυτών», είχε δηλωσει ο CEO της Wells Fargo, Τζον Σταμπ.
JP Morgan Chase
Στην αποπληρωμή κυβερνητικών κεφαλαίων ύψους 25 δισ. δολαρίων, που έλαβε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος TARP, προχώρησε και η JP Morgan Chase & Co, η οποία ανακοίνωσε ότι πλήρωσε επιπλέον 795,1 εκατ. δολάρια σε μερίσματα προς το υπουργείο Οικονομικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η J.P. Morgan Chase ξεπλήρωσε το δάνειο τον Ιούνιο του 2009, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως σε αυτή, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley, καθώς και σε άλλες επτά τράπεζες να αποπληρώσουν κεφάλαια ύψους 68 δισ. δολαρίων από το πακέτο TARΡ.
Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της ανήλθαν κατά 36% στα 2,72 δισ. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο με αποδοχές ύψους 27,7 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κέρδη της ενδέχεται να οφείλονται στην ανάκαμψη κάποιων εταιρίων που αγοράστηκαν από την τράπεζα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές λόγω επικείμενης πτώχευσης όπως η Bear Stearns Cos. Ειδικότερα, η J.P. Morgan προχώρησε στην εξαγορά της Bear Stearns έναντι 236 εκατ. δολαρίων, ήτοι 2 δολάρια ανά μετοχή.
Citigroup
Στον τερματισμό της συμφωνίας της με το αμερικανικό δημόσιο προχώρησε η Citigroup, η οποία αποπλήρωσε δάνειο ύψους 20 δισ. δολαρίων που είχε λάβει μέσω του προγράμματος TARP, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή της κυβέρνησης.
Αναλυτικά, η Citigroup προχώρησε στην έκδοση ομολόγων και μετοχών αξίας 20,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 17 δισ. δολάρια σε κοινές μετοχές, 2,8 δισ. δολάρια σε συμβόλαιο προ-πληρωμής για αγορά μετοχών και 0,7 δισ. δολάρια σε δευτερογενή ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε χορηγήσει δάνεια ύψους 45 δισ. δολαρίων στη Citigroup και συμφώνησε να καλύψει τις ζημίες από στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Ακόμη, η Citigroup συμφώνησε να μην αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό αξίας 25 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση, πουλώντας έτσι το 43% του μεριδίου της στο αμερικανικό δημόσιο.
Η κυβέρνηση, δε, σχεδιάζει να πουλήσει ολόκληρο το μερίδιό της κατά τη διάρκεια του 2010, έναντι περίπου 5,7 δισ. δολαρίων.
Goldman Sachs
Κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων επέστρεψε στην κυβέρνηση η Goldman Sachs, επαναγοράζοντας 10 εκατ. προνομιούχες μετοχές από το υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και μερίσματος ύψους 425 εκατ. δολαρίων. Ακόμη, κατέβαλε 1,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά δικαιωμάτων από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση της Goldman Sachs να προχωρήσει στην αποπληρωμή των κεφαλαίων στόχευε στην κρατική αποδέσμευση, έως ώστε να μπορεί να διαχειρισθεί μόνη της το πρόγραμμα καταβολής μπόνους στα κορυφαία στελέχη της. Ακόμη, οι αναλυτές λένε ότι η Goldman Sachs έλαβε τη σχετική απόφαση μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε αναφορικά με την καταβολή μπόνους στους συνεργάτες της από τον ασφαλιστικό όμιλο AIG, αλλά και λόγω του «παχηλού» ισολογισμού της, από τον οποίο προκύπτει ότι διαθέτει περί τα 100 δισ. δολάρια σε μετρητά.
Morgan Stanley
Εντολή να ξεκινήσει την αποπληρωμή των κεφαλαίων, ύψους 10 δισ. δολαρίων, έλαβε και η Morgan Stanley, παρά το γεγονός ότι είχε «κοπεί» στα λεγόμενα τεστ κοπώσεως. Το τραπεζικό ίδρυμα πλήρωσε μερίσματα ύψους 318,1 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό δημόσιο, ενώ κατέβαλε το ποσό των 950 εκατ. δολαρίων για την επαναγορά δικαιωμάτων αγοράς των μετοχών της στο υπουργείο Οικονομικών.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο CEO της Jamie Dimon δήλωσε ότι «η συμμετοχή στο πρόγραμμα TARP αποδείχτηκε επώδυνη εμπειρία», ενώ πρόσθεσε πως δεν ήξερε τι να περιμένει όταν δέχτηκε την κυβερνητική βοήθεια.
Ακόμη, τόνισε ότι η τράπεζα εκτιμά τον «κρίσιμο ρόλο» της κυβέρνησης για την σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου και των χρηματοοικονομικών αγορών εν μέσω της άνευ προηγουμένου κρίσης.
Στα 16 δισ. δολάρια τα έσοδα του TARP
Κέρδη τουλάχιστον 16 δισ. δολαρίων είχε αποφέρει μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα TARP, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο εκτιμά πως οι αποπληρωμές του TARP από τις αμερικανικές τράπεζες θα ξεπεράσουν τα 175 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2010, περιορίζοντας έτσι την έκθεση των αμερικανών φορολογούμενων στον τραπεζικό κλάδο κατά τρία τέταρτα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν από τις αποπληρωμές, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 550 δισ. δολάρια, ενώ θα συμβάλουν στη συγκράτηση του δανεισμού και στη συρρίκνωση του εθνικού χρέους.
Αλκμήνη Χατζηνάσιου
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr