Κι αυτό διότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι υπηρεσίες της, από τα 50- 52 MW εγκρίσεων που έχουν δοθεί πανελλαδικά μέχρι σήμερα, μόνο ... τα 3,5-4 MW έχουν κατασκευαστεί και συνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η τύχη των υπόλοιπων αγνοείται, και το πιθανότερο είναι πως είτε οι επενδυτές «ξέμειναν» στη πορεία από χρήματα- δεδομένου ότι εδώ και ένα χρόνο σχεδόν κανείς δεν έχει καταφέρει να πάρει επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο - είτε ότι περιμένουν τη νέα κυβέρνηση να ανακοινώσει κάποια ακόμη πιο γενναιόδωρα κίνητρα από τα υφιστάμενα. Έτσι, άλλοι από αυτούς επιχείρησαν να πουλήσουν τις άδειές τους, και άλλοι απλώς κάθονται και τις κοιτάζουν...
Οι εγκρίσες για αυτά τα 46-48 MW φωτοβολταικών που δεν έγιναν έργα, θα επαναξιολογηθούν και αν εντός 6μήνου ο ενδιαφερόμενος δεν προσκομίσει πειστικές απαντήσεις γιατί δεν προχώρησε, θα επαναδημοπρατηθούν. Ούτως ή άλλως το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς στην ουρά περιμένουν χιλιάδες άλλοι μικροεπενδυτές...
Θυμίζουμε πως το 2006, με βάση το νόμο Σιούφα (τότε υπουργού Ανάπτυξης), οι επενδύσεις σε φωτοβολταικά επιχορηγούνται τόσο για τη κατασκευή, όσο και για τη λειτουργία τους. Για μεν τη κατασκευή, ο νόμος προέβλεπε επιδότηση δια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, ωστόσο από την έναρξη της κρίσης και μετά, ελάχιστα κονδύλια έχουν εκταμιευθεί, με τις αρμόδιες υπηρεσίες είτε να επικαλούνται διάφορα προσχήματα, όπως ελλείψεις στους φακέλους, είτε να δηλώνουν αδυναμία λόγω οικονομικής στενότητας. Για τη δε λειτουργία τους, ο νόμος προβλέπει επιδότηση με 40 λεπτά την κιλοβατώρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα, και με 45 λεπτά για τα νησιά. Αν και με περυσινό νόμο, αποφασίστηκε τα ποσά αυτά σταδιακά χρόνο με το χρόνο, να μειώνονται (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κίνητρο δεν παραμένει γενναίο).
Στοπ από ΔΕΗ σε νέες άδειες
Παρά τα προβλήματα ωστόσο που περιγράψαμε παραπάνω, αρκετοί συνέχισαν να καταθέτουν στις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας φακέλους για τη χορήγηση από τη ΔΕΗ των σχετικών εγκρίσεων (βάσει του νόμου, αρμόδια για τις επενδύσεις έως 20 κιλοβάτ είναι η ΔΕΗ). Έτσι, το σύνολο των αιτήσεων που συγκεντρώθηκε, ξεπέρασε πριν από λίγες ημέρες το όριο των 50 MW σε όλη τη χώρα, που είχε τεθεί από το νόμο του 2006 ως πλαφόν για την ηπειρωτική Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία ισχύος (μέχρι τα 20 κιλοβάτ).
Το γεγονός θορύβησε τις υπηρεσίες της ΔΕΗ, που έστειλαν πριν από περίπου μια εβδομάδα επιστολή προς τις Περιφέρειες , ζητώντας τους να σταματήσουν να δέχονται αιτήσεις για μικρά φωτοβολταικά συστήματα έως 20 κιλοβάτ.
Ετσι, πολλοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επισκέφθηκαν γύρω στις 10 Δεκεμβρίου την Περιφέρειά τους για να καταθέσουν τους φακέλους τους, ενημερώθηκαν από τον υπάλληλο ότι η αίτησή τους δεν έχει τύχη να προχωρήσει σε αυτό τουλάχιστον το διάστημα. Περιορίστηκαν λοιπόν στο να πάρουν έναν αριθμό Πρωτοκόλλου, προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον που θα προκύψει «περίσσια ισχύος» η αίτησή τους να επαναξιολογηθεί. Κάτι που όπως γράψαμε πιο πάνω θα γίνει και σύντομα μάλιστα, αφού γύρω στα 46-48 από το σύνολο των 50 και πλέον MW που έχει εγκρίνει η ΔΕΗ, δεν έχουν μέχρι σήμερα συνδεθεί στο σύστημα.
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr