Εκτός από το θέμα της μοριοδότησης ή της μονιμοποίησης των μαθητευομένων, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων αυτών, και αν αυτό είναι σύννομο ή όχι, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στα stage ασφαλίζονται μόνο για ασθένεια ή ατύχημα και όχι για σύνταξη.
Μια ματιά στους σχετικούς νόμους δείχνει ότι για το καθεστώς των stage έχουν εκδοθεί ειδικές εγκύκλιοι που καλύπτουν το ζήτημα. Σύμφωνα με αυτές, ενώ αρχικά οι εργαζόμενοι αυτοί ασφαλίζονταν μόνο για ασθένεια, με ειδική διάταξη (άρθρο 18, παρ 1 Ν. 297/2000) ασφαλίζονται και για κίνδυνο ατυχήματος.
Τι ορίζουν οι σχετικές ασφαλιστικές διατάξεις
Σχετική Εγκύκλιος: 71/99 »Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 18 του Ν. 2874/00 (ΦΕΚ 286/29-12-2000 τ.Α) και σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. ΠΡΟΪΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 15 του Ν. 2639/98 οι συμμετέχοντες στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτων Λυκείου ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2458/97 δηλαδή μόνο στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ.
Κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής έχουν καταρτιστεί - μετά από έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων - προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων αποφοίτων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΛ, ΕΠΛ, μονάδων μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και ΤΕΣ, με την ονομασία STAGE (1, 2, 3) και οι συμμετέχοντες σ αυτά ασφαλίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. μόνο στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος (6,45% επί του καταβαλλομένου επιδόματος).
2. ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις (άρθρο 18, παρ. 1, Ν. 2874/00), ορίζεται ότι, οι συμμετέχοντες στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων, που προβλέπονται από τη διάταξη της παραγράφου 15 του άρθρου 20 του Ν. 2639/98 (ΦΕΚ 205 Α') δηλ. τα προαναφερόμενα και υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 2458/97 (ΦΕΚ 15 Α), υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και κατά του κινδύνου ατυχήματος (1%) από 29-12-2000 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ) και για λόγους πρακτικής εφαρμογής για απασχόληση (εργασιακή εμπειρία) από 1/1/2001.
Οι εισφορές υπολογίζονται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 18 του Ν. 2458/97 (ΦΕΚ 15 Α'), κατά συνέπεια το συνολικό ποσοστό εισφορών είναι 7,45% και υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου επιδόματος. Το σύνολο των εισφορών βαρύνει τον Ο.Α.Ε.Δ.
3. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Η αίτηση καταβολής εισφορών τροποποιείται όσον αφορά τις καταβλητέες εισφορές και συμπληρώνεται με την αύξηση του ποσοστού 1% κινδύνου ατυχήματος Ν. 2874/00.
4. ΘΕΩΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο αριθμ. πρωτ. Ε40/5/12-1-00 η θεώρηση των βιβλιαρίων Ασθενείας ισχύει μόνον για τους κλάδους Παροχών Ασθενείας σε είδος και κινδύνου Ατυχήματος, πραγματοποιείται δε από οποιοδήποτε Υποκ/μα του ΙΚΑ, με την προσκόμιση της σχετικής υπογραφείσας σύμβασης.
Οι ασκούμενοι δικαιούνται των παροχών, για όση χρονική περίοδο διαρκεί το πρόγραμμα (11 μήνες) από την πρώτη ημέρα συμμετοχής τους σ αυτό.
Σε περίπτωση που ο ασκούμενος αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο από τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει το Υποκ/μα που εξέδωσε το βιβλιάριο Ασθενείας προκειμένου να ακυρωθεί.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι οδηγίες της εγκ. 71/99.»
Οι αποτυχημένες προσπάθειες για ασφαλιστική εξομοίωση
Εντύπωση προκαλεί επίσης ότι τον Απρίλιο και το Μάιο του 2008 η τότε υπουργός Απασχόληση κ. Φ. Πετραλιά έθεσε επί τάπητος το θέμα της πλήρους ασφάλισης των εν λόγω εργαζομένων.
Το υπουργείο μελετούσε επί μακρόν ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (όχι μόνο για περίθαλψη, αλλά και για σύνταξη) των δεκάδων χιλιάδων απασχολούμενων με επιδοτούμενα από τον ΟΑΕΔ προγρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr