Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν πτώση μεγαλύτερη ακόμη και από την υποχώρηση που καταγράφεται σε ορισμένες τράπεζεςστην Ευρώπη , οι οποίες όμως είχαν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω της διεθνούς κρίσης.
Από τις γαλλικές τράπεζες την καλύτερη συμπεριφορά έχει επιδείξει η BNP Paribas η οποία έχει υποχωρήσει κατά 18% περίπου από τις αρχές του 2008.
Αντιθέτως την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν η Natixis και η Credit Agricole.
Από τις Βρετανικές τράπεζες οι οποίες σε μεγάλο βαθμό βρέθηκαν στο επίκεντρο την καλύτερη συμπεριφορά καιμια από τις καλύτερες παγκοσμίως έχει επιδείξει η HSBC η οποία καταγράφει οριακές απώλειες από τις αρχές του 2008.
Επίσης από τις ισπανικές η Santander έχει υποχωρήσει κατά 26% έναντι 33% της BBVA.
Από τις ελληνικές τράπεζες η Εθνική έχει υποχωρήσει από τις αρχές του 2008περίπου 35% η Alpha bank 39% η Eurobank 46% και η Πειραιώς περίπου 40%.
Το μείζον ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές υποχωρούν περισσότερο από τις ξένες;
Οι λόγοι είναι 5 κατά βάση.
1)Λόγω της ρηχότητας της αγοράς στην Ελλάδα η υποτιμητική κερδοσκοπία βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος. Οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζει το ΧΑ ως δείκτης και ως συμπεριφορά επιμέρους μετοχών αποθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετηθούν στην αγορά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί ως έρμαιο στις ορέξεις ορισμένων hedge funds και αυτό δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους επενδυτές.
2)Οι ξένοι αμφισβητούν την υλοποίηση των business plan.
Είναι σαφές και προφανές ότι τα business plan των τραπεζών δεν μπορούν να υλοποιηθούν υπό αυτό το καθεστώς.
3)Στο παρελθόν και ειδικά το 2007 τα funds που στήριξαν την παγκόσμια χρηματιστηριακή άνοδο ήταν κατά βάση τα private equity και τα hedge funds τα οποία σε αυτή την συγκυρία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ρευστότητας.
Όταν απέχουν από τις αγορές επενδυτές οι οποίοι ενίσχυσαν τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό πλούτο το 2007 πως είναι δυνατό να ανακάμψουν τα χρηματιστήρια.
4)Η μεγάλη πτώση σε κάποιο βαθμό σχετίζεται και με την μετοχική σύνθεση των ελληνικών τραπεζών.
Είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι το 2007 παρήσφυσανστις μετοχικές συνθέσεις των τραπεζών πάσης φύσεως επενδυτές καθιστώντας πιο τρωτές τις χρηματιστηριακές συμπεριφορές.
Μέλλει να αποδειχθεί όταν θα ξεκινήσει η ανάκαμψη μετά από πολλούς μήνες ίσως ποια θα είναι η συμπεριφορά των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.
5)Όταν σταθεροποιηθούντα χρηματιστήρια μέσα στους επόμενους6 με 12 μήνες το ΧΑ στην Ελλάδα θα βρεθεί σε προνομιούχα θέση κυρίως γιατί θα αξιολογηθούν καλύτερα οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες δηλαδή p/e , p/bv οι οποίοι σε αυτή τηνσυγκυρία δεν αξιολογούνται από τους επενδυτές.
Κανείς ξένος δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο ακόμη και αν είναι περιορισμένο και αυτό λειτουργεί άκρως αποτρεπτικά για τους ξένους.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr