Η ύβρις ήταν όταν η απληστία του φθηνού δανεισμού, οδήγησε σε ένα απίστευτο κύμα δανείων ιδιαίτερα στην αγορά κατοικίας τα οποία και έστειλαν το σίγουρο στοίχημα της housing market στα σύννεφα της ...φούσκας.
Και η Νέμεσις της κατάρρευσης των τιμών των σπιτιών στην Αμερική λόγω της σχεδόν απόλυτης πλέον ανικανότητας αποπληρωμής των συσσωρευμένων αυτών χρεών, ιδιαίτερα στην αγορά του subprime, έδωσε το τέλος σε αυτό το παιχνίδι. Και μετά ήρθε η κατάρρευση σε ότι είχε την παραμικρή σχέση με την στεγαστική αγορά και συνέπεσε χρονικά την στιγμή που οι ισολογισμοί των τραπεζών ήταν φουλ στην μόχλευση. Η πιστωτική κρίση ξέσπασε και η νέμεσις για τις επιχειρήσεις, τους CEOs και τους επενδυτές ήλθε.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το εάν βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της κάθαρσης. Το πιο ξεκάθαρο σήμα κάθαρσης είναι η διάσωση μιας αποτυχία τους συστήματος. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε ζήσει πολλές περιπτώσεις διάσωσης όπως αυτή των ιαπωνικών τραπεζών, των σκανδιναβικών τραπεζών, της Ασιατικής κρίσης, του Long Term Capital Μanagement, της Βear Stearns και της Rolls Royce.
To συμπέρασμα είναι πως η κρατική διάσωση μίας αποτυχίας δεν οδηγεί απαραίτητα και στο γύρισμα της αγοράς. Στην περίπτωση της κρίσης των ιαπωνικών τραπεζών, η αγορά είχε τόσο υψηλές αποτιμήσεις που η κρατική παρέμβαση δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να σώσει την κατάσταση. Στην περίπτωση της κρίσης στις σκανδιναβικές τράπεζες, αν και η διάσωση κατάφερε να οδηγήσει το σύνολο της αγοράς σε δυναμική ανάκαμψη, δεν κατάφερε να αλλάξει τα πράγματα για τις μετοχές των τραπεζών των οποίων οι πληγές παρέμειναν ανοιχτές για πολλά χρόνια.
Η διάσωση λοιπόν των Fannie Mae και Freddie Mac, μπορεί να σημαίνει κάτι καλό για την αγορά; Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η απάντηση είναι πως είναι απλά η αρχή και πως μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση πολλές αγορές καθώς και στο να βρεθεί ο πάτος της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, στοιχεία που είναι απαραίτητα στο να οδηγηθούμε στο τέλος της bear market που ζουμε. Ομως η πληγή της υπερβολικής μόχλευσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στους καταναλωτές παραμένει ανοιχτή. Η διάσωση είναι ένα καλό σημάδι για την αγορά όχι όμως και για τις τράπεζες στις οποίες γίνεται το κυνήγι διάσωσης. Οι κυβερνήσεις γίνονται ο αγοραστής της τελευταίας στιγμής σε μια ύστατη προσπάθεια βοήθειας μιας τραγικής κατάστασης. Οι επενδυτές δεν βοηθούνται έτσι. Ούτε και οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες συνεχίζουν να παλεύουν να επιβιώσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr