Η Altec Telecoms, του Θανάση Αθανασούλη, είχε ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Η περιπέτειά της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Η εταιρεία διέθετε ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων που έλειπε από τον ανταγωνισμό (την Microland) πλούσια εμπειρία από την αγορά της τεχνολογίας (λόγω Altec) αλλά και ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο: το υποέργο 1 του συστήματος Σύζευξις, ένα τηλεπικοινωνιακό δίκτυο με εγγυημένα έσοδα καθώς αφορά στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλα τα υπουργεία του κέντρου, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι στράβωσε στην πορεία και φέρεται αυτή τη στιγμή η Altec αδύναμη να πληρώσει ακόμη και μια οφειλή της τάξεως των 250.000 ευρώ στον ΟΤΕ; Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, είναι πλέον σε θέση να καταγράψουν τα λάθη που έγιναν:
- Η Altec έμεινε για πολλούς μήνες εκτός...επικαιρότητας. Ενώ όλες οι εταιρείες έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις για να μπουν στα τοπικά τηλεπικοινωνιακά κέντρα του ΟΤΕ, η Altec περιοριζόταν στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που μεσουρανούσαν στα πρώτα βήματα της απελευθερωμένης τηλεπικοινωνιακής αγοράς (π.χ κλήσεις με τετραψήφιο πρόθεμα, προεπιλογή φορέα κλπ).
- Ενώ όλοι οι ισχυροί ανταγωνιστές του ΟΤΕ μπήκαν στη διαδικασία για να χτυπήσουν μερίδιο από τα πάγια του οργανισμού τηλεπικοινωνιών, η Altec έμεινε πίσω, ενδεχομένως και λόγω έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Altec, δεν ήταν σε θέση να προσφέρει τις περίφημες υπηρεσίες τοπικού βρόγχου. Ήδη, οι υπόλοιποι ανταγωνιστές του ΟΤΕ έχουν εξασφαλίσει περισσότερους από 550.000 πελάτες οι οποίοι πληρώνουν ένα σταθερό ποσό της τάξεως των 40-50 ευρώ μηνιαίως.
- Η Altec Telecoms επιδόθηκε σε ένα μπαράζ ανακοίνωσης νέων υπηρεσιών οι οποίες όμως δεν μπορούσαν να γίνουν εύκολα κατανοητές από το καταναλωτικό κοινό. Στις υπηρεσίες τεχνολογίας, ο Έλληνας δεν πληρώνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Με την μετοχή να έχει υποχωρήσει στα...τάρταρα, οι μέτοχοι της Altec περιμένουν τώρα τον «λευκό ιππότη» που θα αγοράσει την ζημιογόνο θυγατρική για να γλιτώσει τον υπόλοιπο όμιλο. Όμως ο λευκός ιππότης (σ.σ σε αυτή τη θέση εμφανίστηκαν η FORTHnet και η Hellas On Line) δεν έρχεται και ο κυριότερος λόγος είναι οι συσσωρευμένες οφειλές των 62 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο σενάριο -το οποίο μάλιστα συγκεντρώνει και περισσότερες πιθανότητες- είναι να σπεύσουν οι τράπεζες σε βοήθεια του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία. Όπως και να’χει, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.
Όσο για αυτούς που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα τηλέφωνα του υπουργείου Οικονομίας και του μεγάρου Μάξιμου, οι αρμόδιοι έχουν έτοιμη την απάντηση. Σε περίπτωση κωλύματος, το δίκτυο Σύζευξις θα αναλάβει ο δεύτερος διεκδικητής. Ποιος είναι; Ο... ΟΤΕ.
Θάνος Τσίρος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr