Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη πως το 2008 είναι μία πολύ αρνητική χρονιά για τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών και αν δεχθούμε πως το 2009 θα είναι μια καλύτερη χρονιά όπως υποστηρίζουν πολλοί οίκοι, τότε οι επενδυτές θα περιμένουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς τους το 2009. Αν για παράδειγμα έχουν χάσει 40% του κεφαλαίου τους θα πρέπει να περιμένουν διπλάσια σχεδόν προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Τώρα όμως αυτό το ποσοστό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο καθώς από τα κέρδη θα πρέπει να δίνουν το 10% στο κράτος. Επιπλέον η φορολόγηση των μερισμάτων θα μειώνει τις επιστροφές που λαμβάνουν. Και αυτά την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλά και πολλοί επενδυτές έχουν φύγει από την αγορά για να πάνε σε πιο ασφαλή καταφύγια.
Οι αναλυτές βρίσκουν αρκετά αρνητικά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και σημειώνουν πως ίσως οι εταιρείες αλλάξουν τη μερισματική τους πολιτική.
Πιο αναλυτικά:
Εκτενή αναφορά στα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κάνει σε χθεσινή της έκθεση η Citigroup τονίζοντας πως η πρώτη αντίδραση είναι αρνητική και κάνει την επένδυση στο ελληνικό χρηματιστήριο μία δύσκολη άσκηση.Επιπλέον δημιουργούν ερωτήματα για τη σοβαρότητα της έλλειψης ισορροπίας στα ελληνικά μακροοικονομικά. Όπως αναφέρει πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είχαν δημοσιευτεί στον τύπο αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα κυρίως για τεχνικά θέματα αλλά και δεν έχουν δοθεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες.
Κακό νέο χαρακτηρίζει τη φορολόγηση των μερισμάτων ο οίκος και επηρεάζειεταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τράπεζες. Η εκτίμηση για τη μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς είναι στο 4% για το 2008. Το μέτρο ίσως ωθήσει τις εταιρείες να δίνουν μεγαλύτερο μέρισμα ή μεσοπρόθεσμα να προβαίνουν σε αγορές ιδίων μετοχών. Ο φόρος είναι αρνητικός αλλά ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Η επιβολή φόρου υπεραξίας θα επηρεάσει μάλλον και τους ξένους επενδυτές. Και αρνητικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι ζημιές από χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν αντισταθμίζονται, λέει ο οίκος.
Καλό νέο είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των εισηγμένων σταδιακά και μέχρι το 2014 (από 25% σε 20%).
Η Merrill Lynch βλέπει οφέλη από την κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων για την ΕΧΑΕ και σταδιακή αύξηση του τζίρου. Η επιβολή φόρου υπεραξίας ίσως φέρει μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική επένδυσης.
Πολύ θετικό νέο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων λέει η Marfin και αναμένει πως η συναλλακτική δραστηριότητα θα αυξηθεί. Ωστόσο ο φόρος υπεραξίας και η φορολόγηση των μερισμάτων θα έχει αρνητική επίπτωση στην αγορά και στην ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών. Η ΑΧΕ βλέπει θετική αντίδραση από τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και θα κάνει μακροπρόθεσμα πιο ελκυστικές τις μετοχές.
Η Proton σημειώνει πως τα νέα μέτρα ίσως ωθήσουν τις εταιρείες σε μείωση του μερίσματος που διανέμουν και επιλογή άλλων κινήσεων για να επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές όπως αγορές ιδίων μετοχών. Επίσης σημειώνει πως η φορολόγηση των μερισμάτων ίσως οδηγήσει τους αναλυτές σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους. Ο μη συμψηφισμός των ζημιών και η φορολόγηση μόνο της υπεραξίας ίσως αποθαρρύνει τους επενδυτές στο να προβαίνουν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.
Η Eurobank σημειώνει πως οι εταιρείες ίσως επιλέξουν να αλλάξουν τη μερισματική τους πολιτική και ίσως επιλέξουν διανομή μερίσματος μέσω δωρεάν μετοχών ή επιστροφή κεφαλαίου.
Τι λένε οι τραπεζίτες
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και μεταξύ των άλλων αφορούσαν και την φορολόγηση μερισμάτων κατά 10% αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους τραπεζίτες. Πρωτίστως πόσο θα επηρεάσουν τα μερίσματα των τραπεζών η φορολόγηση του 10%;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα συνολικού ύψους 2,7 δις ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για την οικονομική χρήση 2008 και τα οποία θα διαθέσουν στους μετόχους τους μετά τις τακτικές γενικές συνελεύσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr