Γεγονός στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και η αποκάλυψη ότι σε καταστήματα της αλυσίδας McDonalds βρέθηκε παρτίδα επιμολυσμένου ηλιελαίου, η οποία και κατασχέθηκε. Οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, ωστόσο, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο και λόγω των αποτελεσμάτων που δημοσιοποίησε ηΝομαρχία Πειραιά, σύμφωνα με τα οποία την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο ένας στους τρεις εστιάτορες δεν είχαν ακόμη αποσύρει το ηλιέλαιο που είχαν στην κατοχή τους. Την ίδια στιγμή στοιχεία των ίδιων των εστιατόρων ανέφεραν ότι, το 90% των επιχειρήσεων του κλάδου χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα ηλιέλαιο.
Το σίγουρο είναι ότι η κρίση που ταλανίζει τον κλάδο σήμερα είναι από τις ισχυρότερες που έχει ποτέ υποστεί. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά μέσα στην τελευταία τριετία που η μαζική εστίαση δέχεται πλήγμα από το ξέσπασμα διατροφικής κρίσης. Είχε προηγηθεί το 2005 και το 2007 η κρίση εξαιτίας της γρίπης των πουλερικών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε απώλεια τζίρου φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που κινούνται στην κατηγορία burger και σουβλάκια, λόγω του ότι το βασικό μενού των προϊόντων τους ψήνεται ή τηγανίζεται και επιπλέον ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους προέρχεται από τις πατάτες. Σημειώνεται ότι ο συνολικά εκτιμώμενος τζίρος του κλάδος φθάνει περίπου το 1 δις. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν το σουβλάκι και τα υπόλοιπα μοιράζονται μεταξύ των μονάδων burger, snack και pizza.
Πληροφορίες από την πλευρά της αλυσίδας Goody’s κάνουν λόγο για απώλειες μεν μέσα στα καταστήματα, οι οποίες όμως έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό από το delivery που πραγματοποιεί η αλυσίδα και το οποίο υλοποιείται στα περισσότερα καταστήματα της εταιρείας που βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όχι όμως και στην επαρχία.
Από την άλλη, όσον αφορά για Everest και Γρηγόρης, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η κρίση από το διατροφικό σκάνδαλο τις έχει επηρεάσει σε χαμηλότερο βαθμό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι διαθέτουν μία ευρεία γκάμα από αναψυκτικά, χυμούς ποτά που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση, ιδίως μετά τον Απρίλιο και από την άλλη διαθέτουν μία ευρεία γκάμα φρέσκων προϊόντων που είναι στην ευχέρεια του καταναλωτή να δημιουργήσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.
Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την διατροφική κρίση που σήμερα βιώνει ο κλάδος και η αγορά αναμένει ότι οι όποιες απώλειες θα αποτυπωθούν στο δεύτερο τρίμηνο. Από την άλλη, οι ίδιες πηγές δεν δηλώνουν καθόλου αισιόδοξες για την φετινή πορεία του κλάδου, καθώς δεν αναμένεται άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης. Είναι χαρακτηρηστικό αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι μολονότι οι απολυτήριες εξετάσεις γενικού λυκείου έχουν ολοκληρώθει και άρα ο νεαρόκοσμος είναι ελεύθερος για εξόδους και επιπλέον η χώρα κινείται σε ρυθμούς EURO, η κατάσταση στην αγορά της εστίασης είναι υποτονική με τις επισκέψεις στα "ταχυεστιατόρια" να έχουν πέσει ανησυχητικά.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr