1.Θα ξεκαθαρίσει το διεθνές μακροοικονομικό τοπίο και
2.Οι τίτλοι που θα αποτελούν το χαρτοφυλάκιο θα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Υψηλό βαθμό ασφάλειας κερδοφορίας και χαμηλή μεταβλητότητα σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή (EPS)
- Υψηλές ταμειακές ροές
- Χαμηλούς πολλαπλασιαστές (Κερδών, Λογιστικής Αξίας, EBITDA)
- Υψηλές μερισματικές αποδόσεις
Εξετάζοντας το δείγμα τωνσυνεδριάσεων, όπου η μέση ποσοστιαία πτώση διαμορφώνεται στο 6,7%, παρατηρεί κανεί ότι για να καλυφθούν οι απώλειες και να επανέλθει σε θετικό έδαφος ο ΓΔΧΑ, χρειάζονται κατά μέσο όρο 17 συνεδριάσεις μετά την ημερομηνία που πραγματοποιείται η έντονη πτώση. Επίσης η μέση συσσωρευτική απόδοση μετά από 20 συνεδριάσεις για τις 16 περιπτώσεις ανέρχεται σε 2,67%, μετά από 30 συνεδριάσεις στο 1,48%, μετά από 30 συνεδριάσεις στο 3,23% και τέλος μετά 60 συνεδριάσεις στο 10,29 %. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι μεταξύ της 20ης και 40ης συνεδρίασης, αφενός ο ΓΔΧΑ διατηρεί την θετική συσσωρευτική απόδοση, αφετέρου η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς μετά την 40η συνεδρίαση αποκτάει ανοδική τάση, ενώ στην 60η συνεδρίαση αποκτάει διψήφια συσσωρευτική απόδοση.
Οι έντονες πτώσεις δεν αποτελούν πάντα προάγγελους μακροχρόνιων πτωτικών χρηματιστηριακών κύκλων, καθώς την περίοδο 1997 έως Σεπτέμβριο του 1999, σημειώθηκαν συνολικά 20 έντονα πτωτικές κινήσεις (με απώλειες άνω του 4,5%), κυρίως λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας που επικρατούσε στην εγχώρια αγορά (η οποία συγκαταλεγόταν στις αναδυόμενες), γεγονός το οποίο ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας, του χαμηλότερου βάθους αγοράς, της πολύ μικρότερης κεφαλοποίησης, του λιγότερου αριθμού εισηγμένων εταιρειών κτλπ.
Πιο συγκεκριμένα διαχωρίζοντας την περίοδο 1997-2007 σε τρεις χρηματιστηριακούς κύκλους εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
1.Ανοδικός Χρηματιστηριακός κύκλος 1/1/1997-20/9/1999: Εξετάζοντας εννέα συνολικά έντονες πτωτικές κινήσεις του ΓΔΧΑ που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, συμπεραίνεται ότι μετά από κάθε πτώση, ο ΓΔΧΑ αντέδρασε ανοδικά, καλύπτοντας τις απώλειες και στις εννέα περιπτώσεις. Ειδικότερα σε επτά από τις εννέα περιπτώσεις, όχι μόνο καλύφθηκαν οι απώλειες μετά από 60 συνεδριάσεις, αλλά και σημείωσαν διψήφιες αποδόσεις με την μεγαλύτερη να ανέρχεται σε +30% (μετά από πτώση κατά 7,3% στις 2/10/1998).
2.Πτωτικός Χρηματιστηριακός κύκλος 20/9/1997-15/3/2003: Εξετάζοντας έξι πτωτικές κινήσεις του ΓΔΧΑ, με απώλειες πάνω 5,5% στην συγκεκριμένη περίοδο, τεκμαίρεται ότι οιπέντε δεν κατάφεραν να καλύψουν το πτωτικό χάσμα που άφησαν οι πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, με εξαίρεση την αντίδραση του ΓΔΧΑ (μετά από πτώση της τάξεως του 7,74% στις 12/9/2001), όπου καλύφθηκε το χάσμα μετά από 37 συνεδριάσεις και παρέμεινε σε θετικό έδαφος μέχρι να συμπληρωθούν οι 60 συνολικά συνεδριάσεις που εξετάζουμε.
3.Ανοδικός Χρηματιστηριακός κύκλος 15/3/2003-30/12/2007: Στο συγκεκριμένο διάστημα σημειώθηκε μόλις μια έντονη πτωτική συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 5,9% στις 22/5/2006, όπου και καλύφθηκε κατά την 59 συνεδρίαση.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι στο 69% των περιπτώσεων του δείγματος, ο ΓΔΧΑ όχι μόνο καλύπτει το πτωτικό χάσμα, αλλά διατηρείται σε θετική τροχιά για χρονικές περιόδους της τάξεως των τριών μηνών (περίπου 60 συνεδριάσεων). Ωστόσο στο 31% των περιπτώσεων όπου δεν καλύφθηκε το πτωτικό χάσμα μετά από 60 συνεδριάσεις, η αγορά είχε εισέλθει σε πτωτικό χρηματιστηριακό κύκλο.
Στην παρούσα φάση και με τις πιθανότητες ύφεσης να παρουσιάζονται ενισχυμένες αυξάνεται και το ενδεχόμενο οι πιθανές επιπτώσεις μίας ύφεσης να μην έχουν συμπεριληφθεί στις προβλέψεις των εταιρικών κερδών και κατ επέκταση να μην έχουν προεξοφληθεί πιθανές υποβαθμίσεις εκτιμήσεων.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί προβληματισμό κατά πόσο ο παράγοντας κέρδη στην συνάρτηση του πολλαπλασιαστή κερδών (P/E), βρίσκεται σε ασφαλή επίπεδο εκτιμήσεων και δεν δημιουργεί στρέβλωση των αποτιμήσεων, οδηγώντ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr