Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Οι αγορές προβλέποντας ότι η επικίνδυνη – για την ανάπτυξη – εμπορική πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει στην καλύτερη σε ύφεση (η JP Morgan σε έκθεσή της μέσα στο σαββατοκύριακο κάνει λόγο για ΑΕΠ στις ΗΠΑ -0.3% από +1.3% που είχε ως βασικό σενάριο) και στην χειρότερη σε στασιμοπληθωρισμό (Ιαπωνία), οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση με τις απώλειες να σπάνε κάθε ρεκόρ (μόνο στις ΗΠΑ οι απώλειες ξεπερνάνε τα 5.3 τρις $ μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις) και τους δείκτες να καταγράφουν πτώσεις που είχαμε να δούμε από την εποχή του covid (ενδεικτικά σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο ΓΔ -8%, ο Dax -8,1% , o S&P -9,1% κα).
Η βίαιη ανατιμολόγηση των μετοχών με πολύ υψηλούς τζίρους (στο ΧΑ την Παρασκευή ήταν 415 εκ.) δημιούργησε και στο ΧΑ συνθήκες sell off με τον ΓΔ να απέχει από τα υψηλά των 1750 μονάδων περίπου 10% ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στον – μακράν πλέον κερδοφόρο από την αρχή του έτους – κλάδο των τραπεζών με την συνολική πτώση από τα υψηλά του ΔΤΡ των 1731 μονάδων να φτάνει στο -17% και να πλησιάζει στα όρια του λεγόμενου bear market (αν δηλαδή υποχωρήσει κάτω από τις 1385 μονάδες που αντιστοιχεί στο -20% από τα πρόσφατα υψηλά).
Το παρήγορο για την αγορά είναι ότι εξαιτίας του εξαιρετικού τριμήνου (όπου η απόδοση του ΓΔ είχε φτάσει στο +18,5%) υπάρχουν ακόμα σημαντικά κέρδη για τους επενδυτές (ΓΔ +8,8% από 1.1.25) κάτι που δείχνει και την βελτίωση του συνολικού κλίματος στο χρηματιστήριο, ειδικά αν τις συγκρίνουμε με τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού όπου ο Dax πλέον βρίσκεται μόλις στο +3,7% ενώ τα πράγματα στις ΗΠΑ έχουν πάρει διαστάσεις πανικού με τον S&P να υποχωρεί μέσα στην χρονιά -14,1% κάτι που προφανώς θα επηρεάσει και τις μελλοντικές αποφάσεις τόσο του επιτελείου Τράμπ όσο και της Κεντρικής Τράπεζας (Fed).
Δεν είναι μυστικό ότι η μετοχική κουλτούρα στις ΗΠΑ είναι συνώνυμο με την καθημερινότητα και ό,τι συμβαίνει στις αγορές έχει άμεση επίπτωση στην ζωή των Αμερικανών και στις καταναλωτικές τους συνήθειες και δεν θα είναι καθόλου εύκολο για έναν Πρόεδρο που εκλέχθηκε με βάση το MAGA να βρεθεί αντιμέτωπος με σοβαρές χρηματιστηριακές ζημιές για τους ντόποιους επενδυτές. Ηδη ξεκίνησε το λεγόμενο blame game («δεν φταίμε εμείς» κατά τον Υπ.Οικ των ΗΠΑ S.Bessent αλλά η Κινεζική DeepSeek το ξεκίνησε) κάτι που δείχνει ότι δεν περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη και ότι η κατάσταση είναι στα πρόθυρα να ξεφύγει εντελώς διότι η διακυβέρνηση Τραμπ έχει αυτοεγκλωβιστεί στην ατέρμονη δασμολογική πολιτική.
Η ελληνική αγορά με τα καλά και τα κακά της είναι κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα από τις εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση η χώρα είναι εντελώς διαφορετική από ότι πριν από 10-15 χρόνια προστετευμένη σε πολλά επίπεδα (οικονομικά, γεωπολιτικά κα) και με ένα πιο διεθνοποιημένο χρηματιστήριο όπου ακόμα και σε μέρες τρομερών πιέσεων συνεχίζει και λειτουργεί απρόσκοπτα.
Η μεγάλη πτώση έχει δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες – κάτι που θα φανεί σε βάθος χρόνου- με τους επενδυτές να έχουν να επιλέξουν μεταξύ μιας πιο επιθετικής τακτικής αγοράζοντας μετοχές με υψηλό beta στις πτώσεις (όπως πχ τράπεζες) και μιας περισσότερο αμυντικογενής προσσέγγισης με επιλογές μετοχών με υψηλές μερισματικές αποδόσεις ή/και σε κλάδους υποδομών και υπηρεσιών.
Η τεχνική εικόνα διαταράχθηκε σοβαρά με την κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας και τα νέα σημαντικά επίπεδα αντίστασης είναι οι 1632 και οι 1680 μονάδες ενώ αν συνεχιστεί το κύμα πιέσεων στις διεθνείς αγορές οι σημαντικές στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 1550 μονάδων.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης