Κινητήριος μοχλός (με την όπισθεν) για άλλο ένα μήνα ο τραπεζικός κλάδος με σημαντική πίεση και μηνιαία πτώση -8,36% επιβαρύνοντας σημαντικά το επενδυτικό κλίμα και παρά την επιτυχή – για το ΤΧΣ – ολοκλήρωση του placement της ΕΤΕ ύψους 750 εκ στην τιμή των 7,55/μετοχή (κλείσιμο μετοχής στο 7,18 ή 5% χαμηλότερα).
Στο ίδιο πλαίσιο και το έτερο σημαντικό placement του Οκτωβρίου στην Cenergy ύψους 200 εκ στην τιμή των 9/μετοχή με κλείσιμο μετοχής στα 8,70 ή 3,3% χαμηλότερα.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσουμε ξανά τους λόγους της υποαπόδοσης της αγοράς, το δυστυχές είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας (ΑΕΠ, κατανάλωση, ανεργία, εκτέλεση προϋπολογισμού, πρωτογενή πλεονάσματα κα) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πληθωρισμός, ΙΤΣ και μείωση του εσόδου/τουρίστα), όσο και τα επιχειρηματικά νέα (αποτελέσματα εννεαμήνου εισηγμένων, εξωστρέφεια, επενδυτικά πλάνα κα) κινούνται στην θετική κατεύθυνση και θα δικαιολογούσαν αρκετά υψηλότερες αποτιμήσεις.
Οι εταιρίες συνεχίζουν την άντληση κεφαλαίων από τον θεσμό, με την ΑΤΤ να ολοκληρώνει την Δευτέρα την ΑΜΚ των 735 εκ και την Aktor (πρ ΙΝΚΑΤ) να ανακοινώνει ΓΣ στις 19/11 για την έγκριση δικής της ΑΜΚ 200 εκ με σκοπό την χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου.
Με την ρηχότητα που έχει το ΧΑ δεν είναι εύκολο να απορροφηθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια και η γενική άποψη κάνει λόγο για πιο ορατό θετικό πεδίο μεσομακροπρόθεσμα παρά βραχυπρόθεσμα, με καταλυτική σημασία – ανεξαρτήτως διαφορετικών απόψεων – να παίζει η ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές όποτε και αν συμβεί (λογικά Β ή Γ τρίμηνο του 2025).
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης σήμερα για τον ΟΠΑΠ πριν την αποκοπή του μερίσματος των 0,60/μετοχή (3,8%) ενώ πριν από λίγο άνοιξε τον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων η ΠΕΙΡ με εντυπωσιακά μεγέθη (932 εκ καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο και βελτίωση του guidance στα 0,90 ευρώ κέρδη/μετοχή).
Όπως είναι γνωστό το ΧΑ έχασε το τελευταίο τρίμηνο τον βηματισμό του με αποτέλεσμα να μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές (αλλά και αμερικάνικες) αγορές και οι τελευταίες συνεδριάσεις στο εξωτερικό που παρατηρείτε πίεση σε χαμηλά μήνα (S&P , Nasdaq, Dax) είναι επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο και για την δική μας αγορά.
Τεχνικά – με βάση το pivot table - σε μηνιαίο επίπεδο ξεκινάμε με καθαρή υπεροχή των short όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από το 1406 (monthlypivot) με σημαντική στήριξη στις 1354 μονάδες. Αντίστοιχα – παρότι δείχνει μακρινό – σημείο αντίστασης έχουμε το επίπεδο των 1435 μονάδων πάντοτε με το σκεπτικό ότι ο Νοέμβριος θα αποδειχτεί καλύτερος – χρηματιστηριακά – μήνας.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr