Αιτίες της πτώσης αρκετές στις οποίες έχουμε αναφερθεί τελευταία, με πιο σημαντικές τα μεγάλα –και ζημιογόνα βραχυπρόθεσμα– placement από ΕΤΕ & Cenergy που σήκωσαν από την ρηχή έτσι και αλλιώς αγορά μας πάνω από 1 δισ, τις ΑΜΚ που συνεχίζονται (ΑΤΤ κα), τις μεγάλες Ομολογιακές εκδόσεις που λόγω περιορισμών πολλών fund δημιουργούν τεχνητή προσφορά και κυρίως τις ανησυχίες που υπάρχουν για την διατηρησιμότητα των κερδών των τραπεζών σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την όχι θελκτική τελευταία εικόνα της κυβέρνησης με την υποβόσκουσα κόντρα Μητσοτάκη-Σαμαρά να ξυπνά γκρίζες μνήμες, καταλαβαίνει κανείς ότι οι επενδυτές ψάχνουν θετικούς καταλύτες και βρίσκουν μόνο αδιαφορία ή και προβληματισμό που σε κάποιες περιπτώσεις εντείνονται και από εκθέσεις ξένων οίκων (Morgan Stanley και Goldman Sachs) για πληθώρα ελληνικών εισηγμενων – κυρίως τραπεζών και διυλιστηρίων – όπου είτε περιορίζονται οι συστάσεις είτε χαμηλώνουν οι τιμές στόχοι , δείχνοντας αλλαγή στάσης μετά από πολύ καιρό.
Αντίθετη στο παραπάνω κύμα η JP Morgan – με την οποία άνετα συστρατευόμαστε – που σε δική της έκθεση θεωρεί άκρως ελκυστικά επίπεδα εισόδου τα τρέχοντα επίπεδα των τραπεζών, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το κλείσιμο της Παρασκευής (ΔΤΡ 1148) υπολείπεται -15% από τα υψηλά του καλοκαιριού.
Σαφή ένδειξη για τα αποτελέσματα των τραπεζών θα έχουμε το επόμενο δεκαήμερο, με τον χορό να ανοίγει την Παρασκευή η ΠΕΙΡ και να ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ρεκόρ κεδροφορίας 9μήνου (με την επίδραση μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ να είναι ελάχιστη στο εξεταζόμενο διάστημα) και σε σύνολο έτους συνολικά να αναμένονται κέρδη άνω των 4 δισ. ευρώ συνολικά. Το παραπάνω μέγεθος είναι σημαντικό γιατί θα στηρίξει α. υψηλότερα μερίσματα και β. θα επισπεύσει την διαδικασία για ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου που συνολικά ανέρχεται στα 12,5 δισ. ευρώ.
Στο σκέλος των εσόδων η επίπτωση των μειωμένων επιτοκίων ανά τράπεζα οριοθετείται για τα επόμενα χρόνια από 150 έως 200 εκ ευρώ κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει την κερδοφορία όχι όμως καταλυτικά.
Οι εισηγμένες που έριξαν την αυλαία των αποτελεσμάτων παρά το θετικό πρόσημο και τη βελτίωση των μεγεθών (ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ) δεν έτυχαν θετικής αντιμετώπισης από την αγορά με τον ΜΥΤΙΛ να χάνει στην εβδομάδα -4,2% και τον ΣΑΡ -1,7%.
Σε διεθνές επίπεδο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για λελογισμένο χτύπημα από το Ισραήλ που μάλλον υποδηλώνει ότι επιθυμεί αποκλιμάκωση και αν – ευχής έργον – αυτό συμβεί όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις έτσι και αλλιώς πολύ σημαντικές αμερικάνικες εκλογές όπου το αποτέλεσμα θα μας συντροφεύει για καιρό.
Τεχνικά η εβδομάδα ξεκινάει με σαφές προβάδισμα των πωλητών, σημαντική στήριξη υπάρχει στα επίπεδα των 1375 μονάδων και βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 1417 μονάδες.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr