Το άνοιγμα των placement έγινε την Παρασκευή από την ΚΡΙ όπου ο βασικός μέτοχος διέθεσε περίπου το 3% των μετοχών του στα 12 ευρώ/μετοχή (συναλλαγή 12 εκ ευρώ με discount 10%) και μετά την ΕΤΕ που προβλέπεται να απορροφήσει περίπου 750 εκ ακολουθούν η ΑΤΤ με την ΑΜΚ να ξεκινάει 8/10 για συνολικό ποσό 730 εκ , Cenergy με placement περίπου 200 εκ και τέλος η πρόσφατα επανακάμψουσα Τρ.Κύπρου.
Η ρευστότητα που θα φύγει από το συστημα θα είναι σημαντική (άνω του 1,8 δις) η πορεία της αγοράς όμως την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε (με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα επίπεδα των 140 εκ) ότι υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό κοινό που μπορεί εύκολα να καλύψει τέτοια ποσά.
Ο μήνας που τελειώνει σήμερα είχε ουσιαστικά δύο πρόσωπα, το πρώτο δεκαπενθήμερο με την γνωστή καχεξία του τελευταίου διμήνου με χαμηλούς τζίρους και μικρή αλλά ελεγχόμενη πτώση των τιμών και το δεύτερο – ειδικά η τελευταία εβδομάδα – όπου με την επίσπευση του placement της ΕΤΕ άλλαξε τελείως το αφήγημα και με την κατακόρυφη αύξηση του τζίρου αλλά και συνολικά του ενδιαφέροντος από έλληνες και ξένους επενδυτές, η αγορά κατάφερε να προσεγγίσει τις 1475 μονάδες και να απέχει πλέον μόλις 2,5% από τα πολυετή υψηλά του Μαίου (1505).
Ολοκληρώθηκαν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου των μετοχών του Ftse με το συμπέρασμα που βγαίνει να είναι απόλυτα θετικό, με τα έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση κατά +5% (από -6% έως +50%) , τα ebitda +14% (από +1% έως +98%) και τα καθαρά κέρδη +19% (από -38% έως +380%).
Με βάση τα παραπάνω και τους γνωστούς δείκτες σύγκρισης μετοχών προκύπτει ότι η αγορά μας έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια για να προσεγγίσει τις αντίστοιχες αποτιμήσεις εταιριών του εξωτερικού και ουσιαστικά το μόνο που μένει είναι μέσω και της αναβάθμισης που λογικά θα γίνει το Α εξάμηνο του 2025 να μπει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που αυτή την στιγμή δεν μπορούν – βάση καταστατικού – να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές.
Αυτό που πραγματικά πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά είναι οι εξελίξεις στην ΜΑ όπου όλα δείχνουν ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και ισλαμιστικών οργανώσεων μπορεί να ξεφύγουν σε ευρύτερη σύρραξη χωρών με την επικινδυνότητα να αυξάνεται κατακόρυφα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ μετά την τρομοκρατική ενέργεια του περασμένου Οκτωβρίου άλλαξε το βασικό του δόγμα και προσπαθεί να ‘εξαφανίσει’ ουσιστικά όλες εκείνες τις οργανώσεις που την απειλούν ή τουλάχιστον να συνθηκολογήσουν υπό τους δικούς του όρους. Το μέγα ζητούμενο εδώ παραμένει στο πως θα αντιδράσει το Ιράν σε όλα αυτά που θα κρίνει και την ευρύητα της σύγκρουσης.
Τέλος άλλο ένα αντιευρωπαικό αποτέλεσμα είχαμε στις εκλογές στην Αυστρία όπου πρώτο κόμμα ήρθε το ακροδεξιό χωρίς να είναι βέβαιο αυτή την στιγμή ότι θα πάρει και την Καγκελαρία, αποτέλεσμα όμως που σε συνδυασμό αυτών της Γαλλίας, Γερμανίας κα δίνει ένα ανησυχητικό τόνο στο μέλλον της ΕΕ.
Στα δικά μας η αγορά ετοιμάζεται να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά των 1500 μονάδων και ο Οκτώβριος προβλέπεται με τεράστιο ενδιαφέρον, κοντινός στόχος οι 1488 μονάδες και στήριξη στις 1452.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr