Η χθεσινή (12/9) ημέρα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο με ανοδικό άνοιγμα των μετοχών και κλείσιμο κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης με την ΕΤΕ να συνεχίζει τις πιέσεις από τότε που ανακινήθηκε το θέμα του placement (κλείσιμο 7,29 -2,49%). Έχει ήδη απώλειες στον μήνα της τάξης του -7,2% και 7 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 8.
Σημαντικές απώλειες και για την ΔΕΗ -2,62% και -4% στον μήνα ενώ και η ΑΡΑΙΓ και ο ΜΥΤΙΛ διευρύνουν το πτωτικό σερί σε 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις στο κόκκινο.
Ως αρνητική εξέλιξη θεωρούμε και την αύξηση του τζίρου στα 131 εκ (39 πακέτα) σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση με ελάχιστες μετοχές του 25άρη να αντιδρούν (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ,ΤΕΝΕΡΓ).
Πολύ διαφοροποιημένη η εικόνα στις τράπεζες με τον ΔΤΡ -0,79% (λόγω ΕΤΕ) , την ΠΕΙΡ +0,47% , την Optima +0.62% και την ΑΤΤ -20% (εξαιτίας της διαπραγματευσης των 5,5 εκ μετοχών που προέκυψαν από την συγχώνευση με την Παγκρήτια).
Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού δεν έφερε κέρδη στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,35% παρά μόνο στην ΤΕΝΕΡΓ +0,41% επειδή φέρνει πιο κοντά την ολοκλήρωση του δικού της deal (θυμίζουμε ότι η ΓΕΚ έχει διάστημα πέντε μηνών για την πληρωμή των 3,27 δις ευρώ).
Τα αποτελέσματα της ΛΑΜΔΑ είχαν θετικά στοιχεία (έσοδα εξαμήνου 246 εκ +81%, προσαρμοσμένα ebitda 42.4εκ +57%) αλλά και προβληματισμό σε άλλα (γύρισμα από 18 εκ κέρδη σε -18 εκ ζημιές.
Στα θετικά το μεγάλο ταμείο και το υψηλό nav στα 1,4 δις (7,92/μετοχή).
Είναι σαφές ότι η αγορά δεν βρίσκει θετικούς καταλύτες μπροστά της και έχοντας το επόμενο διάστημα τρία ορόσημα που θα τραβήξουν επιπλέον ρευστότητα από το σύστημα (συνολικά 2 δις ευρώ) ιδιαίτερα από τον τραπεζικό κλάδα (Placement ΕΤΕ 1 δις, ΑΜΚ ΑΤΤ 650 εκ και εισαγωγή Τρ.Κύπρου 400 εκ) έχει ξεμείνει από καύσιμα και η ορμή του πρώτου εξαμήνου έχει μετατραπεί σε ταλαιπωρία και προβληματισμό.
Δεν θα πρέπει να μας ξενίζει ότι πλέον διαβάζουμε εκθέσεις ξένων οίκων με ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές (από καθαροί αγοραστές έως πρόσφατα) και θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το αφήγημα της αγοράς για να μην συνεχίσουμε να παρατηρούμε την σημαντική υποαπόδοση του ΓΔ έναντι των υπολοίπων αγορών (ενδεικτικά χθες ο Stoxx 600 +0.8%) με τους αμερικάνικους δείκτες να ξεμακρένουν σε αποδόσεις (χθες ~ +1%).
Τεχνικά οι ΚΜΟ (5 & 20) έχουν κόψει για κάτω, το pivot του μήνα έχει διασπαστεί καθοδικά και στο κλείσιμο της εβδομάδας το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει το momentum θα ήταν ένα εντυπωσιακό come back με υπέρβαση των 1425 μονάδων (κάτι που δείχνει μακρινό και υπερβολικά αισιόδοξο).
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr