Η χθεσινή (15/7) συνεδρίαση μπορεί να μην είχε όγκο (102 εκ), είχε όμως παλμό, ειδικά μέχρι τις 15:30 πριν δηλαδή αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πληροφορίες για την έκτακτη εισφορά με συμμετέχουσες μετά από καιρό τις τράπεζες (ΔΤΡ 1291 +1,41%) αλλά και μετοχές του 25άρη με μεγάλη στάθμιση (ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ,ΤΙΤΑΝ). Μεγαλύτερη δε σημασία έχει ότι η κίνηση στο ΧΑ έγινε κόντρα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια που υπέστησαν μεγάλες απώλειες (CAC 40 -1.19% / Stoxx 600 -1.02%) ίσως και στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του π. προέδρου Trump
Η προαναφερθείσα φημολογία – που φοβούμαστε ότι θα γίνει πράξη – επηρέασε σειρά από εισηγμένες με κυριότερες την ΔΕΗ 11,62 -1,11% (παρά το άνοιγμά της στα 11,92) και έφερε πρόσφατες μνήμες από την αντίστοιχη κυβερνητική παρέμβαση στα διυλιστήρια και στην μετέπειτα πορεία των δύο εταιριών (η ΜΟΗ κατέγραψε προχθές χαμηλό έτους με αρνητική απόδοση από 1.1).
Αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις και έχοντας σαν βάση την αντίστοιχη επιβολή του 2022, μπορούμε να αναφέρουμε ότι για το φημολογούμενο διάστημα (1.7-30.9) η συνολική επιβάρυνση των εταιριών μπορεί να ανέρθει στα 100 εκ περίπου και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ΔΕΗ έχει το 55-60% της αγοράς θα έχει και το αντίστοιχο κόστος.
Η συγκυρία (οικονομική και όχι πολιτική) βέβαια δεν δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση, γιατί έρχεται την ημέρα όπου με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν, το πρωτογενές πλεόνασμα στο εξάμηνο ήταν 2,9 δις ευρώ που σημαίνει περίπου 1,7 δις πάνω από τον στόχο αλλά και 800 εκ πάνω από πέρυσι (ακόμα και με τις δημοσιονομικές προσαρμογές θα υπάρχει περιθώριο), κάτι που αφαιρεί την δυναμική της βιασύνης επιβολής έξτρα φορολογίας για να συγκεντρωθούν 100 εκ.
Στις υπόλοπες ειδήσεις αρκετοί οίκοι επικεντρώνονται στις εξελίξεις γύρω από τον τραπεζικό τομέα (που σημειωτέον φαίνεται να υπάρχει μια λογική πίεση από το Υπ.Οικονομικών για εξορθολογισμό του κόστους προμηθειών) με τους περισσότερους να είναι πολύ θετικοί για την πορεία του και μπορούμε χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τις εκτιμήσεις της Axia που έχει σύσταση αγοράς για όλες και αυξημένες τιμές στόχους αλλά και την έκθεση της UBS με σύσταση αγοράς για την ΠΕΙΡ και τιμή στόχο 5,50 ευρώ.
Χθες ανακοινώθηκε και από τα ΕΛΠΕ η πρόθεση επαναγοράς του Ομολόγου λήξης 10/2024 (σύνολο έκδοσης 600 εκ).
Τέλος παραμένουμε προσηλωμένοι στην διακράτηση – σε περίπτωση πτωτικού ανοίγματος λόγω της έκτακτης φορολόγησης – των 1452 μονάδων που θα δώσει την απαραίτητη στήριξη στο ανοδικό κανάλι που δημιουργείται.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr