Εξαιτίας των ΓΣ που λαμβάνουν χώρα, ιστορικά, αυτήν την περίοδο και άρα βγαίνουν ειδήσεις για τις εισηγμένες, αλλά και λόγω των εκθέσεων εγχώριων και ξένων οίκων για πολλές εταιρείες, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε ισχυρές διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά μετοχών, στηριζόμενες και στα παραπάνω.
Για παράδειγμα, ο ΟΤΕ, μετοχή που έχει απογοητεύσει τα τελευταία δύο χρόνια με την απόδοσή της (αρνητική από 1.1.23 χωρίς τα μερίσματα), εδώ και δέκα ημέρες δείχνει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο (παράλληλα με δύο σημαντικές εκθέσεις για την εταιρία), με συνέπεια να καλύπτει με άνεση την αποκοπή μερίσματος (0,72/μετοχή) της 4ης Ιουλίου και να βάζει πλώρη για το υψηλό έτους των 14,50.
Στο ίδιο πλαίσιο – αλλά με εντελώς διαφορετική αφετηρία – κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που δείχνει να αφήνει πίσω τις δύσκολες μέρες (14,40) και να οδεύει (με την συνδρομή σπουδαίων αθλητικών διοργανώσεων) προς την ετήσια αντίσταση των 17 ευρώ.
Αντίστοιχη κίνηση έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου και η ΛΑΜΔΑ, με διάσπαση της μηνιαίας αντίστασης (7,20), αλλά θα περιμένουμε και τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις για να δώσουμε αυξημένη πιθανολόγηση να πιάσει η μετοχή το nav (8.04) της μετά από πολλά χρόνια καχεξίας.
Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες εισηγμένες στο συγκεκριμένο γκρουπ θετικής αυτονόμησης (ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ), αλλά εκεί, εκτός από εκθέσεις, υπάρχουν και ιδιαίτερες επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις που προσθέτουν αξία στους μετόχους.
Στην αντίπερα όχθη (της αρνητικής αυτονόμησης), λίγες είναι οι μετοχές που έχουν κλείσει θέση, αρκετές όμως αυτές που φλερτάρουν με την ιδέα.
Ο κλάδος των τραπεζών, για παράδειγμα, στην περίπτωση συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής πορείας που έχει ανοίξει εδώ και δύο περίπου μήνες (υψηλό ΔΤΡ 1350 στις 20.5.24), θα μπορούσε να μπει σε αυτήν την κατηγορία, ειδικά αν διασπαστούν πτωτικά οι 1240 μονάδες του συγκεκριμένου δείκτη (χθεσινό κλείσιμο στις 1266 μονάδες).
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξόχως αρνητική για το σύνολο της αγοράς, ειδικά αν σκεφτούμε ότι απαρτίζουν το 27% του ΓΔ, ενώ ταυτόχρονα, λόγω συγκεκριμένων γεγονότων, υπάρχουν και άλλες δεικτοβαρείς εισηγμένες που έχουν μπει σε πτωτικό κανάλι, όπως η ΜΟΗ, που διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά έτους (22,80), με αρνητική απόδοση από 1.1.24, αλλά ίσως και η ΜΠΕΛΑ, που, μετά το χθεσινό warning για guidance στο κάτω όριο των προβλέψεων, έβγαλε σοβαρούς πωλητές και ουσιαστικά, έσβησε τα φετινά της κέρδη (και στις δύο εισηγμένες εξαιτίας του υψηλού μερίσματος η τελική εικόνα είναι θετικότερη).
Αν σε όλα τα παραπάνω συμπεριλάβουμε και τη θετική συγκυρία (τουλάχιστον μέχρι χθες) της ανόδου των συγκρινόμενων ευρωπαϊκών αγορών στην εβδομάδα, αλλά και τα νέα ρεκόρ που κατέγραφαν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι αμερικάνικες αγορές, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Στόχος, άμεσος, η υπέρβαση των 1452 μονάδων με αυξημένο όγκο συναλλαγών.
Στοιχεία προβληματισμού η συνεχόμενη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού στην Γαλλία, η μόνιμη ένταση στα Βαλκάνια, η «χαμένη», όπως όλα δείχνουν, μάχη του Biden για τις αμερικάνικες εκλογές και τέλος, το χθεσινό sell off στον Nasdaq (-1,95%), που ελπίζουμε να ήταν μια λογική παρένθεση για ξεκούραση και όχι η απαρχή γενικευμένης διόρθωσης εξαιτίας υπερβολικών αποτιμήσεων.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr