Σύμφωνα με αναλυτές της Alpha Bank, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στις διεθνείς αγορές συστηματικά υποεκτίμησε το ενδεχόμενο της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το 2024 ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ταξίδι μείωσης των επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ήταν εκείνη από τις ανεπτυγμένες οικονομίες που εκκίνησε τον καθοδικό επιτοκιακό κύκλο τον Μάρτιο, με την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας να ακολουθεί τον Μάιο και την Τράπεζα του Καναδά, την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Δανίας τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ όπως είχε προετοιμάσει τους συμμετέχοντες στις διεθνείς αγορές προέβη στις 6 Ιουνίου στην πρώτη μείωση επιτοκίου της από το 2019, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο σηματοδότησε ότι θα είναι πολύ επιφυλακτική σε περαιτέρω μειώσεις. Ο προορισμός και η κατεύθυνση του ταξιδιού δείχνουν προς τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΚΤ η ταχύτητα και ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων είναι αβέβαια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα εισέλθει σύντομα στην ομάδα των Τραπεζών που περιορίζουν την αυστηρή πολιτική τους ενώ η Fed η οποία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δε βιάζεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων, σηματοδοτώντας χρονική μετάθεση της έναρξής τους.
Οι μεταπανδημικοί κύκλοι νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι είναι διαφορετικοί. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σημαντικά από τα πανδημικά υψηλά κατά τη διάρκεια του 2023, ωστόσο το τρέχον έτος σε σημαντικές οικονομίες παρουσιάζει επιμονή και διατηρείται υψηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα. Όπως είχαν χαρακτηριστικά αναφέρει μέλη Κεντρικών Τραπεζών το τελευταίο μίλι καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι το πιο απαιτητικό. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα που καθιστά αναγκαία την περιοριστική νομισματική πολιτική παρά τις αρχικές μειώσεις επιτοκίων και θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι διατηρήσιμη για να σηματοδοτηθεί καθοδικός κύκλος επιτοκίων.
Η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερη της αρχικά εκτιμώμενης με τις ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων να συνεχίζονται. Ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει άνιση μεταξύ κρατών και τομέων της οικονομίας και εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, κυρίως σχετιζόμενες με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον εκλογικό κύκλο (εκλογές 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου στη Γαλλία, 4 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και 5 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ), την τάση αποπαγκοσμιοποίησης και την κλιματική αλλαγή που μπορούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η οικονομική ανθεκτικότητα, η ισχυρή εταιρική κερδοφορία, οι προοπτικές λόγω της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης και η λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική ευνοούν την ήπια επενδυτική υπερέκθεση. Κατάλληλες κρίνουμε τις τοποθετήσεις σε μετοχές με ποιοτικά χαρακτηριστικά, με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στον κλάδο των εταιρειών κοινής ωφέλειας ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εναλλακτικές επιλογές όπως εκείνες των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds) για επενδυτές με την κατάλληλη εμπειρία. Οι υψηλές αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση της μεταβλητότητας, καθιστούν πιο πιθανές τις περιόδους βραχυπρόθεσμων διορθώσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ελκυστικό επίπεδο τοποθετήσεων. Η προοπτική σταδιακής μείωσης των επιτοκίων ευνοεί τα ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας λόγω των αυξημένων αποδόσεων και της προοπτικής κεφαλαιακής υπεραξίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr