Καμία βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ 1228 -1%) με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην ΠΕΙΡ 3,516 -2,3%. Αντίστοιχη συμπεριφορά και από τον ΤΙΤΑΝ με κλείσιμο στα 29 -2,36% αλλά περιορισμένες συναλλαγές .
Από τα θετικά της συνεδρίασης κρατάμε πρώτα από όλα την αντίδραση της αγοράς από το χαμηλό των 1395 μονάδων (-0,84%) και δευτερευόντως την καλή εικόνα που επέδειξαν μετοχές που είχαν απογοητεύσει το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, τόσο η ΜΠΕΛΑ 26,04 +1,64% όσο και ο ΜΥΤΙΛ 35,64 +1,48% έδειξαν το λίγο παλαιότερο καλό τους πρόσωπο και έβαλαν τις βάσεις για να χτίσουν ένα καλό σερί μετά από αρκετές εβδομάδες, ενώ πολύ καλή συνεδρίαση και με αυξημένες συναλλαγές, είχαμε και από την ΛΑΜΔΑ 6,72 +3,38% στον απόηχο της είδησης για είσοδο του εφοπλιστή Γ.Προκοπίου με 2% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης -και μάλιστα με μικρό premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή (7,1/μετοχή). Αντίδραση έστω και περιορισμένη και από τον ΑΔΜΗΕ 2,12 +0,7% μετά και την υπογραφή MOU με την Meridiam για τον Great Sea Interconnector.
Θετικές οι ειδήσεις από το μέτωπο του προυπολογισμού στο πεντάμηνο , με τα πρώτα στοιχεία να δίνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,15 δις (υπέρβαση άνω των 2,3 δις έναντι του στόχου), ενώ αρνητική εντύπωση έχει κάνει η ανακίνηση από την Eurostat του παλαιού θέματος των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» αλλά και μέρος των αναβαλλόμενων τόκων του δανείου του EFSF του 2011 που θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει το δημόσιο χρέος.
Σε ότι έχει να κάνει με τις ξένες αγορές η εικόνα παραμένει ίδια μετά την 9η Ιουνίου, δηλαδή παρατηρούμε σημαντικές πιέσεις και ανησυχία στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, αντίθετα στα αμερικάνικα οι δείκτες (και όχι όλες οι μετοχές) κινούνται από ρεκόρ σε ρεκόρ με ναυαρχίδα τον Nasdaq και από κοντά τον S&P.
Στο ΧΑ περιμένουμε να δούμε αν θα έχει συνέχεια το χθεσινό ενδοσυνεδριακό γύρισμα, ειδικά αν υπάρξει βοήθεια από μετοχές-σηματωρούς , την στιγμή που η αγορά τεχνικά έχει μπει σε δύσκολα μονοπάτια (κάτω από τις 1450 μονάδες) που η επανάκαμψή της απαιτεί και συντονισμό και ουσιαστικές εξελίξεις . Σε ημερήσια σημεία κοιτάμε το 1406 ως σημείο καμπής , το 1392 σαν στήριξη και το 1417 ως σημείο αντίστασης.
Νάσος Κουμέττης
Hellenic Asset Management
* Το κείμενο δεν αποτελεί συμβουλή ή πρόταση κατάρτισης επενδυτικής πράξης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr