Η τράπεζα εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν ευνοημένες από μια αναβάθμιση στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM). «Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, με καθαρούς ισολογισμούς, ίσως να συνεχίσουν να στηρίζουν τις αποτιμήσεις του κλάδου έναντι του δείκτη των ανεπτυγμένων μετοχών στην Ευρώπη. Θεωρητικά, αυτό είναι ένα βάσιμο επιχείρημα, αλλά πρακτικά η Ευρώπη παραμένει ένα δύσκολο σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις αποτιμήσεις. Συγκρίνοντας τις ελληνικές τράπεζες, θεμελιωδώς, με συναφείς, ομότιμες τράπεζες, όπως οι ιρλανδικές ή επιλεγμένες ιταλικές/ισπανικές τράπεζες, φαίνεται ότι ενώ υπάρχει κάποιο περιθώριο για επαναξιολόγηση, είναι σχετικά περιορισμένο και οι ελληνικές τράπεζες δε βρίσκονται σε ακραίο επίπεδο αποτίμησης. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πρίσμα των αναδυόμενων αγορών παραμένει ένας σημαντικός τεχνικός παράγοντας στήριξης για τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες».
Όπως σημειώνει η JP Morgan, «μόνο τρεις ελληνικές μετοχές, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ, θα πληρούσαν τις προδιαγραφές του δείκτη των ανεπτυγμένων μετοχών της Ευρώπης (DM Europe) και η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον πέντε μετοχές (για να ενταχθεί). Είμαστε ευχαριστημένοι με τη σύσταση overweight για την Ελλάδα και πιστεύουμε ότι η αγορά μπορεί να υπεραποδώσει ακόμα περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μειώνουν το discount τους σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Κορυφαία επιλογή μας είναι η Eurobank».
Οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν, λοιπόν απίθανη την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά, σε αυτή τη φάση, καθώς μόνο τρεις μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ) ικανοποιούν τα κριτήρια του δείκτη MSCI Europe.
Για την ένταξη στον δείκτη, η Ελλάδα χρειάζεται:
-Πέντε μετοχές που πληρούν τα εξής κριτήρια κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας:
- 5,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση για τον MSCI Europe
- 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free float)
-Πρόσβαση στην αγορά
-Διαθεσιμότητα επενδυτικών εργαλείων
Στις αναδυόμενες αγορές (DM), η Ελλάδα διαθέτει δέκα μετοχές. Ωστόσο, αν εισέλθει στις αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης (DM), τότε πιθανότατα θα «χάσει» επτά μετοχές και θα βρεθεί κάτω από το ελάχιστο όριο των πέντε μετοχών για να πληροί τις προϋποθέσεις των αναπτυγμένων αγορών.
«Ενώ υπάρχει σίγουρα ένα όφελος από το καθεστώς ή τη δημοσιότητα από την αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά, πιστεύουμε ότι θα ήταν, ουσιαστικά, μια υποβάθμιση στον κατάλογο των αγορών που παρακολουθούν οι επενδυτές. Πιστεύουμε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι μεγιστοποίηση της προσοχής των επενδυτών και η συμμετοχή με 0,13% στον δείκτη MSCI DM Europe ή 0,02% στον δείκτη MSCI DM είναι πιθανό να έκανε τους επενδυτές να προσπεράσουν εντελώς την Ελλάδα.
Όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε DM το 2001, το ενδιαφέρον στην αγορά έπεσε και δε βλέπουμε γιατί αυτή τη φορά να είναι διαφορετικά. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα ήταν πολύ χαμηλό» τονίζουν οι αναλυτές της JP Morgan.
«Υπάρχουν κάποιες επενδυτές που είναι overweight στην Ελλάδα και θέλουν η χώρα να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές. Δεν έχουμε ακούσει ακόμη ούτε έναν Ευρωπαίο επενδυτή των αναπτυγμένων αγορών να θέλει να προσθέσει την Ελλάδα στους δείκτες τους (των ανεπτυγμένων αγορών). Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του δείκτη, μια αναβάθμιση της Ελλάδας, από αναδυόμενη αγορά σε αναπτυγμένη αγορά, θα οδηγήσει σε εκροή 1,8 δισ. δολαρίων», καταλήγει η έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr