Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Eurobank Equities σε σχέση με τις ταμειακές επιστροφές μετρητών ύψους 450 εκατ. ευρώ για φέτος, «δεν προκάλεσαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην αγορά, καθώς αυξήθηκε μόλις κατά 6% σε ετήσια βάση, αν και αντιστοιχούσε σε μια (γενναιόδωρη;) πληρωμή 95%».
Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνει ότι «η πολιτική επιστροφής μετρητών μας φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ το 2021-2023. Φαίνεται επίσης ότι η διανομή των πλεονασμάτων των προηγούμενων ετών δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη (αυτό αναφέρθηκε πριν από δύο χρόνια, έστω και χωρίς χρονοδιάγραμμα), με τη διοίκηση του ΟΤΕ να διατηρεί τη θέση της υπομόχλευσης. Ως εκ τούτου, για να δουν οι μέτοχοι υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις, θα πρέπει είτε να υπάρξει αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, είτε μείωση των επενδύσεων».
«Η αντίληψή μας είναι ότι οι ταμειακές αποδόσεις θα ωθηθούν το 2025 από μια φορολογική ελάφρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας, αλλά για μια βιώσιμη αύξηση πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα πρέπει να σημειώσει σημαντική αύξηση. Οι αριθμοί μας προβλέπουν διανεμητέα ταμειακή ροή 500 με 520 εκατ. ευρώ (και 97% έως 100% διανομή) το 2025-2026, μετά από 470 εκατ. ευρώ το 2024 (95% διανομή)», τονίζει ο αναλυτής της Eurobank Equities.
Όσο για την αποτίμηση του ΟΤΕ, η χρηματιστηριακή αναφέρει: «Μετά την υποτίμηση του τελευταίου έτους, η μετοχή διαπραγματεύεται με απόδοση ταμειακής ροής περίπου 8% φέτος, η οποία από μόνη της είναι αρκετά ελκυστική».
Τούτου λεχθέντος, η επενδυτική υπόθεση του ΟΤΕ είναι κάπως πιο διαφοροποιημένη, καθώς:
1) άλλες ομοειδείς εταιρείες στην ΕΕ προσφέρουν παρόμοιες αποδόσεις σε μεγαλύτερη αύξηση των EBITDA, σε συνδυασμό με μείωση της κεφαλαιακής έντασης,
2) άλλες ελληνικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις σε συνδυασμό με ισχυρότερη ανάπτυξη (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo).
«Με περίπου 4,6 φορές τον δείκτη EV/EBITDA φέτος, εμφανίζει discount πάνω από 20% έναντι του κλάδου της ΕΕ αλλά οι μετοχές του ΟΤΕ αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το κατώτερο προφίλ ανάπτυξης κατά την άποψή μας, αν και σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τον κίνδυνο σε αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, δυσκολευόμαστε να δούμε καταλύτες εκτός από την πιθανή πώληση της Ρουμανίας το 2024. Ουσιαστικά το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αύξηση των EBITDA της επιχείρησης τα επόμενα χρόνια (υποθέτουμε κάτω από 2% ετησίως). Αναμένουμε λοιπόν ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε συγχρονισμό με τη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών καθώς προχωρά το έτος», καταλήγει η χρηματιστηριακή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr