Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση (μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας) στον πιο πρόσφατο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η χώρα κυβερνιόταν από στρατιωτική χούντα μεταξύ 1967 και 1974, ενώ η τουρκική εισβολή στην Κύπρο οδήγησε στην κατάρρευση της στρατιωτικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η υιοθέτηση του Συντάγματος του 1975 από το νεοεκλεγέν Ελληνικό Κοινοβούλιο σηματοδότησε μια νέα εποχή δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα που είναι γνωστή ως η «γενέτειρα της δημοκρατίας».
Η οικονομία της Ελλάδας κυριαρχείται από τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1982 και υιοθέτησε το ευρώ το 2001. Η επακόλουθη έλλειψη ευελιξίας της νομισματικής πολιτικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε σε μια δεκαετία πακέτων διάσωσης/διασωστικών μέτρων για το χρέος και σε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, συνοδευόμενη από αυστηρά μέτρα λιτότητας.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) ιδρύθηκε το 1876. Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 40% του δείκτη FTSE World Greece, ακολουθούμενες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με 21%. Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (13% του δείκτη), ακολουθούμενη από τη Eurobank (12%), τη Μυτιληναίος (11%) και την Alpha Bank (9%). Τα ελληνικά δεδομένα της UBS ξεκινούν το 1954, εκτός από τα ομόλογα, τα οποία ξεκινούν το 1993.
Στο διάστημα από το 1954 ως το 2023, η μέση απόδοση των μετοχών ήταν 21,6%, ενώ για τα ομόλογα η μέση απόδοση ήταν 11,3%. Οι χαμηλότερες αποδόσεις σημειώθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις επενδύσεις σε μετοχές να έχουν τις σημαντικότερες ζημιές (πραγματικές ζημιές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό 56,6%) το 2011. Οι επενδύσεις σε παρουσίασαν τις μεγαλύτερες ζημιές (πραγματικές ζημιές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό 19,1%) το 1973, ένα έτος πριν την κατάρρευση της χούντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr